Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes af Dansk Svømmeunion, men styres i det daglige af to skribenter. For øjeblikket er det Laura Rosenkvist Schultz og Klaus Bach Christensen, der leverer nyt til sitet hver dag. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til skribenterne på e-mail: journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

27
Oktober
2017
Svømning
Republic Day Championships
.
3
November
2017
Svømning
Herning Grand Prix 2017
Herning Svømmehal
4
November
2017
Svømning
International Swimmeeting Southtyrol
Bolzano

VM-langbane Budapest

 

VM-junior langbane

Tekst
Tekst


”Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg ville komme igennem”


25-03-2014 11:56:14:
Af: Anna Birkbak

Mette BL Thomsen fortæller om sine 450 meter Endurance Swim ved VM i Vintersvømning.


VM i Vintersvømning blev afviklet i den netop overståede weekend 20.-23. marts i Rovaniemi, Lapland, Finland. Her deltog en større gruppe danskere, hvoraf vi især har skrevet om Mette BL Thomsen her på siden.

 

Mette, der karakteriserer sig selv som ”en helt almindelig husmor på 52”, skulle nemlig stille op i 450 meter Endurance Frisvømning fredag d. 20. marts, og vandet var ikke mere end 0,1 grad – bassinet var skåret ud i en tilfrosset elv. Her gennemførte hun i tiden 11.00.30 og opnåede en flot 3. plads i sin aldersgruppe 50-59-årige. Du kan læse mere her.

 

”Jeg ville gøre det igen”

Vi har talt med Mette for at høre hendes egen, personlige beskrivelse af et løb, der overskrider de fleste grænser både fysisk og psykisk. Læs hendes kommentarer herunder:

 

”Jeg har trænet 100 procent seriøst for at kunne gennemføre dette løb. Alt var planlagt ned til mindste detalje: Jeg vidste, hvor jeg havde alt mit udstyr, hvor mange armtag jeg skulle bruge per bane osv. Jeg har trænet til løbet i 3,5 måned, og alt var kontrolleret. Intet var overladt til tilfældighederne, og jeg havde brugt rigtig meget tid på at visualisere løbet for mig, så jeg var tryg ved det hele.”

 

”Derfor var jeg aldrig i tvivl om, at jeg ville komme igennem. Jeg var sikker på mig selv hele vejen, og jeg kunne gøre det igen. Når jeg sætter mig noget for, så gennemfører jeg det også. Min sparringspartner, den tidligere verdensmester Anna-Carin Nordin, spurgte mig før løbet: ”Are you ready, Mette?” Og jeg svarede uden at tøve – ja! ”

 

”Jeg glædede mig, og jeg var hverken nervøs eller havde tvivl. Vi havde som sikkerhedsforanstaltning aftalt et sikkerhedsord, som jeg skulle bruge, hvis jeg fik brug for at komme op. Men jeg har aldrig oplevet at møde grænsen og f.eks. gå i krampe. Det havde jeg trænet min krop til at kende. Jeg blev en smule overrasket over, hvordan mine fingre og tæer havde det til sidst under løbet, fordi det føltes som om de nærmest knækkede af. Men jeg har lært mig selv at eliminere den tvivl, som kan komme med sådan en oplevelse, ved at tænke fornuftigt. Ingen andre deltagere havde oplevet, at deres fingre og tæer faldt af, så det ville mine selvfølgelig heller ikke.”

 

Ikke uden risici

I weekenden skrev vi om Mettes gennemførte løb her på siden, og vi bragte i den forbindelse nogle kommentarer fra Dan Pedersen, der også er med i Finland både som deltager og som træner og personlig assistent for netop Anna-Carin Nordin. (Vi skrev fejlagtigt, at han var tilknyttet det danske hold i Finland, hvilket ikke stemmer. Det beklager vi!) Han vurderer helt personligt, at Mette udsatte sig selv for meget stor fare ved at deltage. Vi har fået et par ekstra kommentarer fra Dan i forhold til deltagelse i vintersvømning:

 

”Når man svømmer i så koldt vand, så sker der følgende ting: Kroppen lukker langsomt ned for vitale kropsfunktioner. Personer uden erfaring skønnes at kunne bevæge kroppen i 12-15min ved vand under 5 grader, ved 20-30min lukker kroppen helt ned. Når man går i vandet føles kulde, derefter smerte/stikken i finger/tæer, som bevæger sig indad imod centerkernen af kroppen. Næste stadie er, at alt går langsommere og det føles som om huden snører sig sammen, musklerne blive stive, og de kan ikke bevæge sig. I forhold til hovedet mærker man først kulde, så prikken/stikken, derefter en lammende følelse, kombineret med "brainfreeze". Vejrtrækningen bliver også påvirket, og her er det tydeligt at se tilstanden på personen i vandet.”

 

”Når vi taler om Mette BL Thomsens præstation, så har jeg stor respekt for, at hun gennemførte. Men jeg er af den opfattelse, at hun ikke burde have stillet op. Hun virkede glad for, at hun havde gennemført, men virkede ikke til at være bevist om sin fysiske tilstand eller hvor galt, det kunne være gået.”

 

Mentalt forberedt på kulden

Når man taler med Mette i dag, har hun dog en helt anden opfattelse af, hvordan hendes tilstand var efter løbet. Hun var rigtig nok meget kold, men hun beskriver sin tilstand sådan:

 

”Jeg har jo trænet min krop til at vide, at den nok skal få varmen igen. Jeg vidste nøjagtigt hvor lang tid, der ville gå, før jeg ikke ville ryste mere og varmen ville komme tilbage. Mentalt var jeg helt forberedt på, hvordan min krop reagerede efterfølgende, og jeg var aldrig bange for, at noget var galt. Desuden var der folk omkring mig hele tiden, og de var bevidste om, at jeg havde styr på min krops reaktion.”

 

At give noget videre

For Mette BL Thomsen er løbet en sejr i sig selv. Men det ligger hende også meget på hjerte at give noget videre. Hun vil vise andre mennesker, hvordan man sætter sig et mål og gennemfører det.

 

Det er også hendes store ønske, at vi kan få nogle bedre træningsfaciliteter herhjemme i Danmark, for der er virkelig potentiale i at dyrke denne form for ekstremsport, mener hun:

 

”Flere af danskerne på holdet besluttede deroppe at deltage i 50m fri i stedet for kun 25 meter. Det var utroligt at se hvordan flere tog en beslutning og gennemførte den større udfordring. Derfor synes jeg, at vi skal have bedre træningsforhold i Danmark, så flere kan prøve kræfter med vintersvømning,” slutter hun.

 

Læs mere

Mette BL Thomsen deltog både i 450m Endurance Swim, 25m brystsvømning, 25 og 50m frisvømning samt to holdkapper – 4x25 brystsvømning og 4x25 frisvømning, begge mixholdkapper. Hun var den hurtigste danske kvinde i alle individuelle løb, og er desuden første dansker til at gennemføre 450m vintersvømningen nogensinde.

 

Du kan se en samlet resultatliste fra VM i Vintersvømning her.

Og så kan du læse meget mere om hele mesterskabet på Mettes egen hjemmeside her.

 

 

Se de seneste nyheder

22-10-2017 19:35:00

Søndag aften blev sidste finaleafsnit afviklet ved Swim Cup Amsterdam, hvor en stor gruppe NTC-svømmere har deltaget weekenden over. Find søndagens danske resultater her. 

 
21-10-2017 21:39:00

Lørdagens finaler havde endnu en gang dansk islæt, og flere af de deltagende NTC-svømmerne gjorde flot væsen af sig.

 
20-10-2017 21:29:00

Det blev til flere finalepladser, medaljer og personligerekorder for flere NTC-svømmere, som i weekenden deltager til Swim Cup Amsterdam.

 
20-10-2017 07:30:00

Victoria Bierre er en af de 35 svømmere, der er blevet udnævnt til at skulle være Respekt for vand-ambassadør for EM i København til december. Læs interviewet med hende her.

 
18-10-2017 20:11:00

Svømmeklubben Triton Ballerup blev nummer fem i Svømmeligaen, hvilket blandt andet skyldes stærke præstationer og personlige rekorder af Frans Johannesen og Lukas Gustafson.