Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
 

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes af Dansk Svømmeunion, men styres i det daglige af Klaus Bach Christensen og Freja Marquardt Østergaard. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

24
Marts
2018
Svømning
Bille Cup
Lübeck
12
April
2018
Svømning
Danish Open
Bellahøj Svømmestadion
13
April
2018
Svømning
Herning Open 2018
Herning Svømmehal

Antwerp Diamond Speedo Race

 

FFN Golden Tour Paris

 

Tekst
Tekst


NTC-træner Stefan Hansen har fuldført sin ITA


13-01-2016 17:30:00:
Af: Anna Birkbak

Idrættens Træner Akademi-uddannelsen er DIF og Team Danmarks højeste elitetræneruddannelse. For en måned siden kunne Stefan Hansen skrive den på CV’et.


”Bliv en bedre og mere målrettet træner. Lær at optimere dine idrætsudøveres præstation og få viden om, hvordan du udvikler elite- og talentmiljøer gennem en skarpere trænerstil. Du får et uddannelsesforløb, der løfter dine kompetencer yderligere, så du bliver i stand til at udvikle dine udøvere, dig selv, din klub og dit forbund.”

 

Sådan indledes præsentationen af DIF og Team Danmarks højeste træneruddannelse – Idrættens Træner Akademi – for danske elitetrænere inden for alle sportsgrene.

 

Og det er netop en ITA, NTC-træner Stefan Hansen færdiggjorde den 9. december 2015. Det tog omkring halvandet år og har givet Stefan Hansen en lang række perspektiver på sin egen praksis og sporten i det hele taget. SvømmeSport har talt med hovedpersonen selv om forløbet:

 

Hej Stefan. Stort tillykke med uddannelsen. Kan du fortælle lidt om, hvad en ITA går ud på?

- Jamen mange tak! Det er måske ikke så stort, som det lyder :) Men i hvert fald har min ITA taget omkring halvandet år, og den har været fordelt på koncentrerede undervisningsblokke af 3-5 dage ad gangen, hvor der så ligger perioder med hjemmearbejde imellem. Den første del er en coaching-del, dernæst en sportspsykologi-del med case-eksamen, og så en sportsfysiologi-del, hvor man skriver en mindre opgave med mundtlig eksamensforsvar.

 

- Til sidst skriver man en hovedopgave, som er et større projekt. Jeg valgte sportsfysiologi-området og beskæftigede mig specifikt med nedtrapning. Jeg undersøgte forskellige videnskabelige studier omkring nedtrapning, altså teorien bag, og dernæst ”testede” jeg teorien i praksis med nedtrapning for NTC-svømmerne over en periode sidste år. Det inkluderede både DM Langbane og stævnet i Portugal sidst på sæsonen. På den måde sammenholdt jeg teorien med, hvilke resultater man rent faktisk fik i praksis, og så kiggede jeg på resultaterne for at se, om det ligesom ”stemte overens” med de videnskabelige studier. Det bliver måske lidt nørdet nu, men i hvert fald ”ramte” tre ud af fire svømmere den forbedringsmargin, som de videnskabelige studier havde forudsagt, hvilket vil sige, at studiet havde den forventede effekt.

 

Hvordan var hele processen for dig?

- For mig har det været en spændende proces at undersøge min egen trænergerning i dybden mere, end hvad man normalt har tid til. Det er en sjov proces, og selvom det i starten jo kan være lidt en pestilens at læse og skrive opgaver og ”gå i skole”, så endte det med at være en fed udvikling for mig.

 

- Derudover var sparringen i forløbet også rigtig givende. Vi var faktisk fem danske svømmetrænere, som startede kurset, og fire blev færdige. Andre sportsgrene var også repræsenteret, og det er altid stimulerende at diskutere med andre sportsfolk, hvordan de gør tingene. Man kommer lidt ud af osteklokken, for alle har jo deres egne rutiner og begrænsninger, så det er godt at rykkes lidt i grundvolden. At prøve at gøre noget anderledes. Desuden var det meget givende, at der jo er universitetslektorer i undervisningen – det giver noget vægt til det hele, og man får muligheden for at få teori og praksis bragt tættere på hinanden, det kunne vi måske i højere grad få gavn af at prøve i dansk svømning.

 

Så kommer kliche-spørgsmålet: Hvad kan du bruge det til?

- Jamen jeg ser ITA’en som en løftestang til mere uddannelse, men det skal jeg måske lige snakke med sportschefen om først. Haha. Det har i hvert fald løftet min interesse i forhold til at kigge mere på teori/praksis-forholdet, og jeg har fået bedre værktøjer til at gøre det selv.

 

SvømmeSport ønsker igen Stefan Hansen tillykke med den færdiggjorte uddannelse.

 

Læs om Idrættens Træner Akademi på DIF’s hjemmeside.

 

Stefan Hansen, kilde: svoem.org.

 

Se de seneste nyheder

17-03-2018 19:15:29

Cheftræner på Nationalt Træningscenter (NTC), Martin Truijens, fortæller om holdet fra NTC’s træningslejr i Sydafrika

 
16-03-2018 16:30:00

Weekendens stævne er det første i East Kilbride Badet siden istandsættelsen.

 
15-03-2018 14:02:00

Center for Ungdomsstudier (CUR) står bag en undersøgelse, som omhandler, hvorfor piger vælger foreningsidrætten fra. Med udgangspunkt i indsamlet viden og i samarbejde med andre organisationer har CUR udviklet en række redskaber, der gerne skulle optimere eksisterende idrætsmiljøer for piger. 

 
15-03-2018 11:47:29

Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune har vedtaget en forsøgsordning, som sikrer reserverede træningstider i en række badezoner og et havnebassin til sommer. 

 
14-03-2018 21:58:57

Landsholdets Europaturné, som netop er overstået efter FFN Golden Tour i Paris, bød undervejs på to stævner og derimellem en lille teknisk camp i Antwerpen. Landstræner Dean Boles fortæller her om Europaturnéen.