Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes af Dansk Svømmeunion, men styres i det daglige af Klaus Bach Christensen og Freja Marquardt Østergaard. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

26
Januar
2018
Svømning
Reykjavik International Games
Reykjavik
27
Januar
2018
Svømning
Limfjords Cup 2018
Struer Energi Park
2
Februar
2018
Svømning
DMÅ-K Vollsmose
Vollsmose Svømmehal

EM på kortbane

 

NM kortbane junior og senior

 

Tekst
Tekst


”Vi hjælper atleterne med at reflektere over deres biomekaniske formåen”


19-02-2016 13:30:00:
Af: Anna Birkbak

Præstationsanalytiker Christian Kejser fra Team Danmark giver et vigtigt og interessant indblik i præstationsoptimering for atleter – og svømmere!


Foto: Team Danmark

 

Tilbage i 2013 ved EM i Herning blev Christian Kejser fra Team Danmark tilknyttet det team af eksperter, som løbende er inde over præstationsarbejdet med de danske landsholdssvømmere. Med en uddannelse som præstationsanalytiker og med spidskompetencer i biomekanik og taktisk analyse kunne Christian tilbyde et helt specifikt input til svømmere og trænere i forhold til at performe på højeste niveau.

 

Men hvad betyder biomekanik og taktisk analyse? Det er grundlæggende et spørgsmål om matematik og fysik:

 

- Der gælder nogle helt bestemte principper for biomekanik, som på sin vis kan overføres til alle sportsgrene, fortæller Christian Kejser. Det er et redskab, som man kan bruge i udviklingen af de tekniske detaljer. Det handler grundlæggende om, hvordan man får størst mulig kraftudvikling med mindst mulig ”effort” – i bund og grund er det jo hele grundtanken med svømning. Derfor kan man analysere på alt fra start til vendinger, men også armtag, rotation og så videre, og så forsøge at optimere det.

 

- Taktisk analyse er noget, vi laver ude til stævnerne, fortæller Christian videre. Ved at filme svømmerne kan vi trække en stor mængde data ud på deres performance, som man kan sammenligne med tidligere løb, og man kan sammenligne med konkurrenter osv. Det er derfor også et redskab, som kan bruges både af svømmere og trænere til at træffe beslutninger om justeringer og ændringer i svømningen. Jeg startede i sin tid med at lave mange biomekaniske analyser på blandt andre Rikke Møller Pedersen, men nu er jeg inde over en større gruppe af svømmere.

 

For nylig var Christian Kejser nemlig med Great Danes og Vikings i Luxembourg, hvor de netop kørte en lang række biomekaniske tests på svømmerne, og han fortæller, at det var utroligt givtigt for den store gruppe at få mulighed for at tænke nærmere over deres individuelle svømmedetaljer:

 

- Landstræner Dean Boles er stor tilhænger af at kombinere den solide svømme-viden, som landets svømmetrænere besidder, med biomekanikken. Derfor arbejdede vi meget med at italesætte overfor svømmerne på European Tour, hvad det kunne give dem. Vi vil gerne, at svømmerne bliver mere selvreflekterede, og heldigvis er svømmere ret nemme at arbejde med. De lytter og prøver så at tænke over finesserne, de små justeringer. Hvis jeg gør dette, hvad betyder det så for min fremdrift?

 

Her ses Christian sammen med tre af svømmerne på European Tour, hvor de analyserede deres data.

 

Ifølge Christian Hartz opstod der en god dynamik med trænerne, der var med på European Tour, idet der blev åbnet for nogle spændende perspektiver i forhold til præstationsoptimering. I den løbende dialog kom man til at tale om, hvordan grundprincipperne i biomekanikken kunne overføres til svømningen, og hvilke resultater man kunne skabe med det:

 

- Det var super fedt at kombinere den svømmetekniske viden, som trænerne har, med elementer og spørgsmål om bestemte tekniske ting fra mit felt. På den måde bringes biomekanikken mere ind i svømningen, så man både får et svømmefagligt perspektiv og en specifik ekspertviden. Vi lavede en masse videooptagelser på svømmerne i Luxembourg, hvorefter vi havde sessions, hvor Dean Boles og jeg underviste i grundprincipperne i at udvikle mest kraft ved f.eks. starter. Det hele selvfølgelig sat i en svømmefaglig kontekst. Svømmere er jo super perfektionistiske, men også nysgerrige, så vi fik virkelig sat nogle refleksioner i gang hos dem, slutter Christian Kejser af.

 

Udover svømning er Christian Kejser også inde over sportsgrene som badminton, kajak, orienteringsløb og håndbold. Han vil dog fortsat være tilknyttet de danske landsholdssvømmere, og vil blandt andet være med i trupperne, der tager til EM i London og til Mare Nostrum.

 

Hvis du vil vide mere om præstationsoptimering, kan du desuden glæde dig til, at TV2s SportsLab afprøver forskellige ting med hhv. Frederik Siem Pedersen, Magnus Jákupsson, Sarah Bro og Emilie Beckmann. Afsnittet bliver sendt i marts måned, se mere på TV2 Sportens hjemmeside: http://programmer.tv2.dk/sportslabSe de seneste nyheder

17-01-2018 10:22:00

Sportsafdelingen havde tirsdag inviteret Great Danes og Seniorlandsholdets trænere til en fælles drøftelse om definitionen på ”high performance”.

 
15-01-2018 21:07:00

Kortbanesæsonen kulminerede til EM for Tobias B. Bjerg, der nu har sommerens EM på langbane i sit sigtekorn.

 
13-01-2018 11:48:42

SvømmeSport kan nu præsentere teamets nye ansigt, Freja Marquardt Østergaard, der overtager jobbet efter Laura, som har været skribent på nyhedssitet i to år. Vi fra SvømmeSport håber, at SvømmeDanmark vil tage godt imod Freja, som I her kan læse mere om. 

 
11-01-2018 22:08:00

De officielle startlister til Danske Årgangsmesterskaber på kortbane er nu tilgængelige.

 
11-01-2018 20:31:00

Sander Møller Jürgensen kunne tage meget med sig hjem fra Årgangssamlingen, som EM-svømmer Daniel Skaaning blandt andet besøgte.