Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes og driftes af Dansk Svømmeunion. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

30
August
2019

EM-junior i Kazan

 

 

Tekst
Tekst


Forberedelse til EM i udspring


11-05-2016 21:00:00:
Af: Victor Valore, Anna Birkbak

Med blot et døgn til, at Martin Bang Christensen og Andreas Sargent Larsen skal springe EM, så har Victor Valore checket ind med holdet i London for at høre om morgendagens konkurrence og om deres forberedelser.


Træningslejr i Dublin

I Danmark har vi ikke faciliteter til at spring synchro platform, da der ikke findes træningsanlæg med en 3 meter bred 10 meter platform, som er nødvendig for, at Andreas og Martin kan øve deres serie. Som optakt til EM tog drengene derfor til Dublin den 3. maj for at gå i træningslejr på Irlands National Aquatics Center. De første dage i Dublin trænede de to danske EM-deltagere således side om side med de tre irske deltagere. Denne form for samtræning er ganske normalt inden for udspringssporten og udover at give et godt sammenhold indenfor miljøet, så giver det også trænerne mulighed for at blive inspireret af hinanden.

 

Centret i Dublin har udover selve bassinanlægget også et såkaldt tørtræningsanlæg, som med trampoliner og tørvipper muliggør en mere ”teoretisk” træning af udsprings mange delelementer. Tør- og bassintræning blev lagt ind i to daglige træningspas, og vi har således på denne uge opnået en specialiseret træningsmængde, som det normalt vil tage mere end en måned at opnå med base i Danmark.

 

Synchro-formatet

Igennem den sidste del af 1900-tallet var udspring alene en solosport, hvor udspringerne sprang individuelt. Ved OL i Sydney 2000 introduceredes synchro-formatet, hvor to deltagere laver det samme spring og opnår karakterer på dels deres tekniske udførsel, såvel som deres synkronitet, altså at de springer samtidigt, hopper lige højt, roterer med samme hastighed og laver line-up og fælles nedslag i vandet.

 

Landstræner Claus Friislund kigger nøje efter Martin og Andreas som gør klar til at springe synchro.

 

Synchro-formatet udgjorde ved OL i London fire ud af de otte medaljesæt og er således blevet en attraktiv olympisk disciplin. Med ændringer fra 2015 har FINA valgt også at indføre mixed-synchro, hvor et par består af en kvindelig og en mandlig udspringer. Om dette format når frem til OL i Tokyo 2020 er stadigvæk uvist. I synchro-formatet afvikles meget som i det individuelle format. Således laver deltagerne en springliste, som angiver, hvilke spring de vil lave, og hvert spring har en sværhedsgrad, der ganges med dommerkarakterene for at få det endelige pointtal.

 

De to indledende runder i synchro-formatet har dog altid sværhedsgraden 2.0, og dermed giver man mulighed for at bruge selv meget simple spring i konkurrencen, hvor det smukke i synchro-spring kommer til sin fulde ret.

 

Ankommet til London

Tirsdag var transferdag for Martin og Andreas samt landstræner Claus Friislund, der fløj til London og mødtes med resten af det danske hold. I forbindelse med OL i London 2012 opførte man et meget smukt London Aquatics Center, som inden for udspring har opnået nærmest ikonisk status for sin smukke arkitektur og fine udspringsforhold. De danske drenge siger efter deres første træning:

 

- Det er et superfedt anlæg at springe på, og selvom vi kender mange af de øvrige deltagere, så er her også en række seniorer, som vi ikke tidligere har sprunget imod.

 

Meget af træningen forgår fra lavere højder, her springer Martin fra 1m platformen.

 

For FINA aldersgruppe A, som er udspringere der fylder 16, 17 eller 18 år i det kalenderår, mesterskabet afholdes, er det ikke unormalt, at Grand Prix-stævner og EM er de første rigtige senior-udfordringer, hvor atleterne får lov at prøve kræfter mod de voksne.

Efter at have trænet tirsdag og onsdag fortæller landstræner Claus Friislund:

 

- Nu er vi klar til stævnet, og vi tager et lille døgns hvile inden vi skal i konkurrence torsdag. Det er sent at skulle springe konkurrence klokken 21, men til gengæld bliver det med live dækning hjem til Danmark.

 

Følg med

SvømmeSport følger de to udspringsdrenge Andreas og Martin i den kommende tid og specielt under EM, hvor udspring allerede nu er i gang. I de kommende dage vil vi derfor fortælle mere om de to drenge, og deres konkurrencer i London vil tilmed blive sendt live på Eurosport torsdag den 12. maj klokken 22.

 

Med mesterskabernes hjemmeside findes der ligeledes et link til live-stream fra arrangementet på: http://euroaquatics2016.london/

 

Fysioterapeut Morten Månsson taper Andreas op inden der skal trænes spring.
Tags: Udspring

 

Se de seneste nyheder

24-08-2019 10:00:00

Det er ikke kun i vandet, at vi finder dansk bidrag ved VM for Juniorer – også på bassinkanten slår Danmark sine folder.

 
23-08-2019 22:00:00

Både Clara Rybak-Andersen og Thea Blomsterberg var i aktion ved fredagens indledende afsnit, der bød på 200m individuel medley

 
22-08-2019 22:00:00

Thea Blomsterberg satte endnu en gang dansk junior rekord – denne gang på 100m brystsvømning.

 
22-08-2019 10:00:00

Konkurrencelivredningens mange alsidige discipliner vil kunne opleves på tæt hold, når det går løs med et tætpakket program på lørdag ved Rødbyhavn Strand.
 

 
20-08-2019 22:00:00

VM for juniorer på langbane indledtes tirsdag med dansk junior rekord til Thea Blomsterberg på 50m brystsvømning.