Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes og driftes af Dansk Svømmeunion. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

28
Juni
2019
Svømning
BOCKSTENSDOPPET 2019
Varberg, Sverige

EISM 2019

 

 

Tekst
Tekst


Sportschefens Klumme: Ånden i Rio?


05-08-2016 12:57:00:
Af: Nora Thomsen

Elitesport handler både om præstationer og om menneskene bag disse.


Sportschef Lars Green Bach bringer nedenfor sin anden klumme, som denne gang handler om betydningen af at få krop og sind til at gå op i en højere enhed - også i forbindelse med OL i Rio:

Ånd er i 
mennesket, hvad pengene er i verden, skulle en af fædrene til vores demokrati, præsten og forfatteren N.S.F Grundtvig, blandt andet have sagt. I Grundtvigs forståelse er ånden den livskraft i mennesket, der forbinder det fysiske med det mentale. Præcis som penge på godt og ondt er den store drivkraft i verden. En sammenligning til det der venter os lige om hjørnet i Olympic Aquatics Stadium i Rio ligger efter min mening lige for.

Det er jo præcist det samme vi oplever, når svømmerne lykkes med de allerstørste præstationer og forløser deres potentiale. At deres fysiske og mentale evner smelter sammen og bliver ét. Måneder og års forberedelse og træning af alle facetter af svømmesporten skal frigives i det helt rigtige moment. Krop og sind skal blive ét. I Grundtvigs perspektiv er dette ”ét” ånden – i Star Wars kaldes dette ”ét” for kraften (the force).   
 

Lørdag indleder vi de otte dages konkurrencer om de olympiske titler i svømmebassinet. Denne gang i en ”rigtig” arena med tilskuere hele veje rundt ombassinet. Jeg gætter på, at det bliver en heksekedel af de helt store hver gang starten går. Og jeg er sikker på, at det bliver en oplevelse for livet for svømmerne at springe i det olympiske bassin og svømme en vis legemsdel ud af bukserne. De fysiske rammer omkring svømmekonkurrencerne er i top – og godt for det! Sporten skylder i det mindste alle de atleter, der time efter time har stræbt efter at nå hertil, at de kan konkurrere i fantastiske faciliteter og under ordnede forhold.

 

De danske svømmere tripper efter de seneste 12 dages forberedelser i Rio nu for at komme i gang med konkurrencerne. Vi kan glæde os over, at ingen er skadet, at ingen har været syge, og at træningen er forløbet godt i en positiv og fokuseret atmosfære. Man siger som bekendt at godt begyndt er halvt fuldendt – og det er der meget sandhed i.
Vi kan glæde over at være kommet godt fra start her i de brasilianske omgivelser, og det er naturligvis opmuntrende at have med i rygsækken på den videre rejse. Samtidig er vi pinligt bevidste om, at det netop kun ér halvt fuldendt. Det kan ikke stå alene og skal over den næste uges tid følges op af stærke præstationer for at være fuldendt.
Vi ved, at det bliver svært. Konkurrencen vil være benhård, og det er en stor udfordring at holde det rette fokus i det virvar som OL er, og i den heksekedel som Olympic Aquatics Stadium vil være. Der skal kæmpes med alt, hvad vi har - i bassinet såvel som på bassinkanten. Det er jeg nu også sikker på, at alle vores 15 svømmere vil gøre – stærkt bakket op af deres trænere og de medrejsende eksperter fra Team Danmark. Og lykkes de så samtidig med at finde den livskraft, der forbinder det fysiske med det mentale, vil de kunne skabe et markant dansk aftryk på de olympiske svømmekonkurrencer. Det vil være dansk elitesport, når det er bedst.
 

Elitesport handler, på linje med andre dele af kulturen, nemlig om oplevelser, fascination og passion. Men elitesporten kan til forskel fra så meget andet noget helt specielt. Den viser med hudløs ærlighed menneskelige succeser og fiaskoer. Hvordan det er at lykkes, og hvordan vi mennesker er, når vi ikke lykkes. Det lærer os alle sammen noget om det at være menneske. Elitesport handler naturligvis også om præstationer og resultater. Ingen tvivl om det. Men for mig handler det i lige så høj grad om menneskene bag disse præstationer og resultater – og om hvordan det sker. Det handler om mennesker med en stærk passion og med høje ambitioner, der tør stille sig helt frem. Det handler om deres drømme og håb. Alt dette må vi ikke glemme i vores iver efter at kigge på tider, ranglister og medaljestatistikker. Der er mennesker bag med hver deres unikke historie. Og elitesporten er en formidabel formidler heraf.

Jeg håber, at ånden vil være med de danske svømmere i Rio i løbet af de næste otte dage, så vi kan give Danmark og resten af verden nogle store svømmeoplevelser. Og som det, letter omskrevet, fra Star Wars filmene hedder: “May the Force be with them!”
 

#All for Rio – #All for Danmark – #All for svømning.     

 

Lars Green Bach er sportschef i Dansk Svømmeunion og skriver om såvel dansk som international sport – med afsæt i dansk svømmesport. Klummen er udtryk for sportschefens egen holdning.Se de seneste nyheder

23-06-2019 22:00:00

Denne weekenden har landsholdet deltaget ved det internationale stævne Sette Colli, som også var det tredje og sidste stop på den VM-forberedende tur.

 
19-06-2019 19:00:00

Andet stop på landsholdets VM-forberedende tur er Open de France, hvor fire af landsholdets svømmer har deltaget.

 
17-06-2019 12:00:00

Fem danske landsholdssvømmere har netop overstået Mare Nostrum i Barcelona med ganske respektable resultater.

 
12-06-2019 16:15:00

Dansk Svømmeunion kan i dag offentliggøre, at det nuværende træner-team på unionens og Team Danmarks Nationale Træningscenter (NTC) i svømning ændres.

 
03-06-2019 16:30:00

Ved den første udgave af FINA’s nye stævnekoncept, Champions Swim Series, viste Pernille Blume flotte takter mod verdens absolutte elite.