Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes og driftes af Dansk Svømmeunion. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

28
Juni
2019
Svømning
BOCKSTENSDOPPET 2019
Varberg, Sverige

EISM 2019

 

 

Tekst
Tekst


Sportschefens Klumme: De store svømmenationer – og deres vinderkulturer


10-08-2016 14:12:00:
Af: Nora Thomsen

- om afgørende forskelle på vinderkulturer, som vi oplever det i USA, Australien og England, og så den mere beskedne attitude, der kommer til udtryk i de nordiske lande.  


Her halvejs igennem svømmekonkurrencerne ved de Olympiske Lege i Rio er der et fænomen, der for os danskere er værd at dvæle lidt ved: Den vinderkultur der så markant træder frem hos især store svømmenationer som eksempelvis USA, Australien, England og til en vis grad også asiatiske lande som Japan og Kina. Her helt tæt på begivenhederne i bassinet er det som om, at disse nationers svømmere på alle måder og fra første sekund de træder ind på bassinkanten fra ”last callroom” indtager og ejer den arena, som de svømmer i. De signalerer overskud, viljestyrke og en tydelig stolthed over at repræsentere deres land ved OL. De er på hjemmebane. Og det i en sådan grad at det ikke levner meget plads til de mindre svømmenationer. De skal virkelig kæmpe for at få albuerum – fysisk såvel som mentalt! 

USA er et godt eksempel herpå. Se – eller gense – bare hvilken attitude og udstråling USA’s holdkapsvømmere i 4 x 100 m fri havde før, under og efter deres løb.   


USA’s herrer efter sejren i 4 x 100 m fri holdkap.

Et andet godt eksempel på en svømmer, der repræsenterer sit land med en stærk stolthed og vinderattitude er engelske Adam Peaty. Efter sejren og ny verdensrekord i 100 m brystsvømning udtaler han for eksempel til BBC: ”I came out tonight and took the first 50 easy and came back with everything I have got. I did it for my country and that means so much for me”. Hvornår har vi sidst hørt en svømmer fra Danmark – eller Holland, Sverige eller Norge for den sags skyld – sige, at de har svømmet et løb for deres land? Det kan være, jeg tager fejl, men jeg husker det ikke.

Forklaringer på dette fænomen er der højest sandsynligt mange af – og det er sikkert yderst kompleks også. Noget skal givetvis findes i landenes karakter og eksisterende normer. Noget skyldes sandsynligvis, at sporten generelt, og svømmesporten i særdeleshed, har en langt højere status i samfundet i disse lande. Og måske betyder det også noget, at landenes indbyggere i langt højere grad er overladet til at klare sig selv økonomisk, end hvad der er tilfældet i de succesfulde nordiske velfærdssamfund. Befolkningsantal betyder sandsynligvis også noget, for det øger i udgangspunktet konkurrencesituationen på alle niveauer i svømmernes udviklingsfaser. Men jeg tænker ikke, at det alene udgør faktoren i forhold til at have svømmere, der indtager scenen. For så ville et land som Tyskland jo klare sig meget bedre, og de tyske svømmere har i forhold til landets størrelse været nærmest usynlige ved de olympiske svømmekonkurrencer indtil nu.

I analyser af konkurrencekraften i den internationale elitesport – eksempelvis den internationale analyse SPLISS – peges der på ni forskellige faktorer, der har betydning for hvordan lande præsterer i international elitesport.

Det er:
(1) Finansiering
(2) Organisering, struktur og forvaltning
(3) Breddeidræt og generel idrætsdeltagelse
(4) Talentidentifikation og –udvikling
(5) Elite- og post-karrierestøtte
(6): Sportslig infrastruktur og træningsfaciliteter
(7) Trænerekspertise og –udvikling
(8): Konkurrencebetingelser
(9) Forskning og innovation

Figuren herunder viser Danmarks placering på de ni faktorer sammenlignet med gennemsnittet af de 15 lande, der indgår i undersøgelsen.


Kilde: Idrættens Analyseinstitut.

Jeg tvivler ikke et sekund på, at disse faktorer har betydning for landenes styrke i elitesporten. Eksempelvis giver det ikke mening at argumentere for, at trænerne ikke skal have ekspertise inden for international elitesport for at kunne skabe resultater, eller at det ikke har betydning, hvor god en nation er til at udvikle og fastholde talentfulde atleter. Det siger i min optik nærmest sig selv. Og man kan jo med baggrund i SPLISS-analysen stille sig selv det spørgsmål, om det danske samfunds høje forventninger til medaljer i elitesporten er realistiske, hvis vi kun på to ud af ni områder ligger væsentligt over gennemsnittet – og ellers kun på gennemsnittet og under (men det er en helt anden diskussion).  

Imidlertid tænker jeg, at man med fordel kan tilføje en 10. faktor til de ovenstående ni: Kultur. Kultur i betydning den måde, folk tænker, føler og handler. Eller som den hollandske socialpsykolog Geert Hofstede, der har været en af pionererne i forskningen af moderne nationers kulturer, definerer det: ”Den kollektive programmering af sindet, der adskiller medlemmer af en gruppe eller kategori af mennesker fra en anden". Geert Hofstedes analyser viser blandt andet, at der i lande som USA, Australien, England, Japan og Kina er en præference i samfundet for præstation, heltemod, gennemslagskraft og materielle belønninger for succes. Generelt en mere konkurrencepræget kultur. Modsat er der i lande som Danmark, Sverige, Norge og Holland en præference for samarbejde, beskedenhed, omsorg for de svage og livskvalitet.

Det er for mig ikke et spørgsmål om rigtig eller forkert kultur. Vi er alle rundet af den kultur og det samfund vi er vokset op i. Det interessante er, at de kulturelle forskelle kommer så tydeligt til udtryk her på bassinkanten i Rio og ser ud til at have afgørende betydning for de resultater, der indtil nu er opnået. Og derfor bør det vække interesse, hvad vi med vores bagage kan gøre for at stå mere ligeværdigt i kampen om medaljer.

Umuligt er det heldigvis ikke. Svenske Sarah Sjöström viste på sin egen stilfærdige facon i favoritløbet 100 m butterfly, at det kan lade sig gøre at udfordre de gængse vindernationer i svømmesporten. Positiv og åben af natur udstråler hun med sin nordiske beskedenhed 100 procent livskvalitet ved det hun gør og er i. Hun elsker det tydeligvis og nyder at samarbejde med de mennesker, der er omkring hende, for at nå dertil. Denne tilgang til international elitesvømning må være en af de nøgler vi skal bruge for at opnå vinderkulturer i lande som vores.            

#AllForRio – #AllForDanmark – #AllForSvømning     

Lars Green Bach er sportschef i Dansk Svømmeunion og skriver om såvel dansk som international sport – med afsæt i dansk svømmesport.Klummen er udtryk for sportschefens egen holdning.Se de seneste nyheder

23-06-2019 22:00:00

Denne weekenden har landsholdet deltaget ved det internationale stævne Sette Colli, som også var det tredje og sidste stop på den VM-forberedende tur.

 
19-06-2019 19:00:00

Andet stop på landsholdets VM-forberedende tur er Open de France, hvor fire af landsholdets svømmer har deltaget.

 
17-06-2019 12:00:00

Fem danske landsholdssvømmere har netop overstået Mare Nostrum i Barcelona med ganske respektable resultater.

 
12-06-2019 16:15:00

Dansk Svømmeunion kan i dag offentliggøre, at det nuværende træner-team på unionens og Team Danmarks Nationale Træningscenter (NTC) i svømning ændres.

 
03-06-2019 16:30:00

Ved den første udgave af FINA’s nye stævnekoncept, Champions Swim Series, viste Pernille Blume flotte takter mod verdens absolutte elite.