Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes af Dansk Svømmeunion, men styres i det daglige af Klaus Bach Christensen og Freja Marquardt Østergaard. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

27
April
2018
Svømning
Ullbergstrofén 2018
Göteborg
4
Maj
2018
Svømning
Hjørring Park Vendia Swim Cup 2018
Vandhuset Park Vendia Hjørring
7
Maj
2018
Svømning
Landsholdet
Gloria Tyrkiet

Antwerp Diamond Speedo Race

 

FFN Golden Tour Paris

 

Tekst
Tekst


Dansk svømmers medicinske data lækket af hackere


15-09-2016 17:30:00:
Af: Anna Birkbak

Dansk Svømmeunion har udsendt en pressemeddelelse som følge af dagens mediefokus på Pernille Blumes lækkede medicinoplysninger.


Pressemeddelelse fra Dansk Svømmeunion:

 

Det internationale antidopingagentur, WADA, har over for Anti Doping Danmark bekræftet, at medicinske data fra den danske svømmer Pernille Blume er blevet lækket ulovligt i forbindelse med hacking af WADAs database ADAMS.

 

Anti Doping Danmark (ADD) og Dansk Svømmeunion har fra det internationale antidopingagentur WADA modtagetbesked om, at den danske svømmer Pernille Blumes medicinske data i WADAs database ADAMS er blevet kompromitteret, ved at en gruppe russiske hackere, ifølge WADA, har skaffet sig adgang til systemet.

 

Nyheden er blevet modtaget med bestyrtelse i Dansk Svømmeunion, som ser på sagen med stor alvor.

 

- Det er dybt chokerende at høre, at det er lykkedes for hackere at tiltvinge sig adgang til så private oplysninger, som tilfældet er her. Det er dybt kriminelt og jeg håber virkelig, at der bliver gjort et massivt arbejde for dels, at få fat i de personer, der står bag det her og dels, at sikre, at disse databaser for fremtiden bliver om muligt endnu sværere at hacke sig ind i, lyder det fra Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen, som samtidig ønsker at betone svømmeren Pernille Blumes uskyld.

 

- Jeg må bare sige, at Pernille Blume har fuldstændig styr på sin medicin og på de formelle dokumenter, som kræves godkendte til enhver tid, når man er atlet på det her niveau. Det gør det bare ekstra ulykkeligt, at hun nu skal rammes af den her sag. Jeg kan ikke understrege nok, hvor uskyldig Pernille er, og hvor meget jeg håber, at omverdenen vil tage dette budskab til sig, lyder det afslutningsvis fra Pia Holmen.

 

Hos Anti Doping Danmark ser man med lige så stor alvor på sagen og er ikke i tvivl om, at svømmeren blot er en brik i et stort politisk spil:

 

- Det er helt utilgiveligt, at hackerne har benyttet ikke blot ufine, men også ulovlige metoder for at skaffe sig adgang til disse data. Der synes at være folk udefra, der bevidst ønsker at underminere det system, vi som antidopingorganisationer og ikke mindst udøverne skal kunne stole helt og holdent på, siger Michael Ask, direktør i ADD, og fortsætter:

 

- Det er vigtigt at understrege, at Pernille Blume er helt uden skyld, og hun har ageret fuldstændig efter bogen ved at søge dispensation for den medicin, hun har et sygdomsbetinget behov for. Jeg er meget ked af, at hun skal stå model til dette, hvor hun åbenlyst er blevet en brik i et større internationalt spil, hvor russiske kræfter lader til at forsøge at flytte fokus fra den dokumenterede systematiske omgåelse af dopingreglerne, som har fundet sted i Rusland.

 

For atleten i centrum i sagen, Pernille Blume, har det været en chokerende oplevelse at få personfølsomme data lækket.

 

- Jeg synes, det er rystende, at det er lykkedes for nogle mennesker at hacke sig ind i et system, som er fyldt med meget personlige informationer. Det burde ikke kunne lade sig gøre.

 

For 22-årige Pernille Blume er det en læk, som skaber bekymring i forhold til hendes omdømme:

 

- Der bliver jo skrevet mange overskrifter lige nu. Nogle af dem nævner bare mit navn og noget med doping. Og jeg ved jo godt at det, som vi typisk husker fra mediernes dækning, netop er overskrifter, og så får man ikke resten med. Det gør mig selvfølgelig både bekymret og ked af det. Jeg tager dybt afstand fra doping og håber virkelig ikke, at nogen må være i tvivl om det, lyder det afslutningsvis fra Pernille Blume.

 

Ifølge WADA har i alt 29 udøvere fra otte lande over de seneste to døgn fået offentliggjort medicinske data fra ADAMS. Pernille Blume er p.t. den eneste udøver, Anti Doping Danmark er orienteret om, har fået kompromitteret sine data. ADD følger løbende situationen.

 

WADA er ansvarlig for datasystemet ADAMS, hvori blandt andet udøvere, nationale antidopingorganisationer og internationale specialforbund registrerer data relateret til blandt andet dopingkontrol, whereabouts og ikke mindst de medicinske dispensationer, TUE. Ifølge WADAs seneste pressemeddelelse er lækken sket gennem en konto for den Internationale Olympiske Komité, som er blevet oprettet op til legene i Rio.

 

Om TUE
Den medicinske information, hackerne har skaffet sig adgang til, er de såkaldte TUE (Therapeutic Use Exemption). TUE er dispensation for medicin, som er på dopinglisten, men som udøvere er nødt til at tage på grund af en specifik sygdom, lidelse eller skade, der kræver medicinsk behandling.

 

Ansøgninger om TUE fra udøvere vurderes løbende af læger, og at en udøver har en TUE betyder ikke, at vedkommende har overtrådt reglerne. Tværtimod har disse udøvere oplyst om deres behov for at bruge medicin og har fulgt de regler, der er for ansøgning om tilladelse. I vurderingen af muligheden for dispensation (TUE) indgår også en vurdering af den konkurrencemæssige fordel ved at tage et givent præparat, så det ikke giver en ekstra konkurrencemæssig fordel for udøveren.

 

Yderligere information
Direktør Pia Holmen, Dansk Svømmeunion, mobil: 29 20 61 61.
Direktør Michael Ask, Anti Doping Danmark, mobil: 25 50 10 14.
Kommunikationskonsulent Ditte Toft Clausen, Anti Doping Danmark, mobil: 22 91 82 72.

 

Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion

 

Se de seneste nyheder

22-04-2018 11:29:46

 

Aalborg Svømmeklub deltager med 13 svømmere til DM i basinlivredning, der afholdes i dag, søndag den 22. April, på Bellahøj Svømmestadion. 

 
22-04-2018 11:26:05

Til søndagens DM i indendørs konkurrencelivredning deltager Ronnie Dalsgaard fra KL SLSC. Målsætningen for stævnet er at kvalificere sig til sommerens VM og at sætte to Masters Verdensrekorder. 

 
21-04-2018 08:41:00

Pressemeddelelse: For andet år i træk kunne Helsingør Svømmeklub lade sig hylde som Årets Klub

 
20-04-2018 23:27:00

Andenholdstræner i Esbjerg Svømmeklub, Kris Wesselink, har sine svømmeres udviklingsproces i fokus ved weekendens Vestdanske Årgangsmesterskaber.

 
19-04-2018 22:49:50

Pressemeddelelse: Aalborg Svømmeklub, Aalborg Kommune, Elitesport Aalborg og Dansk Svømmeunion indgår en partnerskabsaftale som en del af det langsigtede mål om at fremme vilkårene for international high performance og den dertil hørende talentudvikling i dansk svømmesport.