Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes og driftes af Dansk Svømmeunion. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

28
Juni
2019
Svømning
BOCKSTENSDOPPET 2019
Varberg, Sverige

EISM 2019

 

 

Tekst
Tekst


Sportschefens klumme: Kontinentet der forsvinder lidt mindre ved OL


22-09-2016:
Af: Lars Green Bach

Perspektiver om Europa og USA ved de olympiske lege i Rio 2016 


Det er nu en måned siden, at den store afslutningsceremoni på det sagnomspundne fodboldstadion Estádio do Maracanã markerede afslutningen på de olympiske lege 2016 i Rio.  Selvom hverdagen lynhurtigt indfinder sig med evalueringer, nye sportslige aktiviteter og blikket stift rettet mod fremtiden, synes jeg alligevel, det er værd at give tid til noget fordybelse og til at kigge lidt nærmere på statistikkerne og udviklingstendenserne inden for international elitesvømning.

 

Retter vi blikket mod de hardcore data, skiller USA sig (igen) ud som den markant stærkeste svømmenation med hele 16 guldmedaljer. Dermed tegner de sig for halvdelen af alle guldmedaljer, der blev uddelt! Og med 33 medaljer i alt har USA vundet en tredjedel af samtlige mulige medaljer ved svømmekonkurrencerne. Sammenlagt tre medaljer mere end i 2012. Det er et markant forspring til næstbedste nation, som er Australien med tre guldmedaljer og 10 medaljer i alt. Resultatet er samtidig klart bedre end det, USA har præstere ved de to VM’er i den mellemliggende periode. Ved VM i Barcelona i 2013 vandt USA 13 guldmedaljer – 29 medaljer i alt, og ved VM i Kazan i 2015 vandt USA otte guldmedaljer – 23 medaljer i alt. USA befæster dermed sin position som den absolutte supermagt i olympisk svømning målt på guldmedaljer og medaljerne i det hele taget.

 

Anderledes ser det ud for Europa, hvis vi ser på vores mangfoldige kontinent under ét. De cirka 900 mio. europæere taber slaget om OL til de cirka 320 mio. amerikanere ved at vinde sammenlagt otte europæiske guldmedaljer og 30 medaljer i alt. I forhold til OL i 2012 dækker dette ”nederlag” imidlertid over en positiv udvikling i forhold til antallet af europæiske medaljevindende nationer (+3) og antal europæiske medaljer (+5) sammenlignet med London-legene. USA er dog, og til trods for de positive europæiske takter, den helt store ”guldvinder” i forhold til at omsætte deres finaler til medaljesucces. 31 procent af amerikanernes finaler resulterer i, at de har en svømmer øverst på podiet, mens det samme kun er tilfældet i 8 procent af de finaler, europæerne deltager i (otte guld i 99 finaler). Samme mønster går igen, hvis vi kigger på andelen af medaljer i finalerne. Her vinder USA medaljer i hele 65 procent af deres finaler, hvor vi europæere må nøjes med at vinde medaljer i 30 procent af vores finaler. Og endelig lykkes Europa med at vinde guldmedaljer i 27 procent af alle europæiske medaljevindende løb, hvor den tilsvarende andel for USA er 48 procent!

 

Med afsæt i disse statistiske opgørelser viser der sig således et billede at, at USA’s konkurrencekraft er betydelig stærkere end Europas, set under et, når det gælder

  • … fra finaler til medaljer
  • … fra finaler til guld
  • … fra medaljer til guld

 

Man kan selvfølgelig diskutere, om det giver mening at se på Europas præstation under ét, og sammenligne et enstrenget amerikansk system med en europæisk mangfoldighed af organisationer og strukturer. Det kan selvklart ikke være en en-til-en sammenligning, og Europas samlede resultater dækker da også over store forskelle landende imellem, som det fremgår af tabellen herunder.   


  

Statistik over de 28 finalesvømmende nationer ved OL i Rio (efter antallet af finaler).

 

 

Fra en europæisk synsvinkel synes jeg imidlertid, at det bør vække til eftertanke, at Europas resultater ved VM i den mellemliggende periode er betydelig bedre end ved OL – også selvom at der, som mange ved, er flere discipliner på programmet ved svømmekonkurrencerne ved VM. Ved VM i 2013 vandt Europa 45 medaljer og i 2015 hele 55 medaljer. Til OL i Rio blev det kun til 31 europæiske medaljer. Altså en markant nedgang på cirka 40 procent modsat USA, der ”stepper up” fra VM til OL! Udviklingen i den seneste olympiade fra OL i London til OL i Rio viser således, at det ikke bare er i den internationale storpolitik, at Europa er udfordret – det gælder også, og på trods af fremgangen i Rio, inden for olympisk svømmesport.

Ved OL i Rio kunne Europaisær glæde sig over fremgang hos Ungarn og Storbritannien i forhold til 2012, samt at lande som Sverige, Italien, Danmark og Belgien er nye medaljevindende nationer i statistikken. Disse resultater betyder, at Europa som kontinent forsvinder lidt mindre ved OL i Rio end Europa gjorde ved OL i London. Men mønten har som altid to sider, som det fremgår tydeligt af de ”rensede tabeller” over europæiske medaljevindende nationer ved OL herunder!


  

Europæiske medaljevindende nationer ved OL 2012

– placering på den samlede medaljerangliste.

Europæiske medaljevindende nationer ved OL 2016

– placering på den samlede medaljerangliste.

 

Stærke svømmenationer som Frankrig og Holland, der var i top 5 blandt de medaljevindende nationer i London med henholdsvis syv og fire medaljer, er nu næsten helt væk med henholdsvis to og nul medaljer. Og vores store nabo mod syd, Tyskland, underpræsterer fortsat betydeligt som nation – igen uden en eneste medalje! Hvad årsagerne er hertil, tror jeg der er flere forklaringer på. Også forskellige årsager fra land til land.

 

Nogle af de kendetegn, der imidlertid gør sig gældende for de europæiske lande, som klarer sig bedst i øjeblikket handler, som jeg ser det, og hvis jeg skal koge det ned til nogle få punkter på baggrund af det, der bliver talt om ”på bassinkanten” ved internationale mesterskaber, om enkle og målrettede strukturer, samspil, og – som i enhver anden sammenhæng – tilstedeværelsen af relevante menneskelige ressourcer. Dette forstået som

  • … enkle og sammenhængende nationale strukturer omkring det internationale elitearbejde og den nationale talentudvikling.
  •  … positivt og udbytterigt samspil mellem centrale stakeholders indenfor og udenfor svømmesporten.
  • … stor dygtighed til at bringe relevante tilstedeværende menneskelige ressourcer i spil på de rigtige tidspunkter i forhold til nationernes sportslige niveau og videre udvikling.

 

Statistikken fra OL viser dertil, at antallet af indbyggere ikke alene gør en forskel i forhold til at kunne præstere i international elitesport. Naturligvis betyder nationernes indbyggertal og dermed antallet af konkurrencesvømmere noget for resultatskabelsen. Hvis det desuagtet var den eneste faktor af betydning, så ville Europa og Kina toppe medaljelisten foran USA og Tyskland ville ligge i toppen blandt de europæiske nationer. Vi har samtidig set, at lande underpræsterer, når de interne strukturer er kontraproduktive (Tyskland og Frankrig), eller når der er intern blæst mellem centrale aktører (Holland). Og umiddelbart kan det se ud til, at det har en større negativ effekt end den positive afsmitning, antallet af svømmere kan have. Det bekræfter elitesportens iboende kompleksitet, som jeg også berørte i min forrige klumme med henvisning til analyserne af den internationale konkurrencekraft i SPLISS-undersøgelsen.

 

Heri er der godt nyt for os som en mindre svømmenation. Vi kan alle glæde os over en eksisterende dansk enstrenget struktur omkring talentudvikling og elitearbejdet, og over et respektfuldt og givende samspil mellem de centrale aktører i dansk svømmesport og dansk elitesport. Kan vi på samme tid lykkes med at nyttiggøre de menneskelige ressourcer lokalt og nationalt, der kan gøre en forskel på både kort og lang sigt, tænker jeg, vi kan gå fremtiden i møde med optimisme. Og kan dansk svømmesport samtidig forøge mængden af konkurrencesvømmere, får vi et endnu bedre og stærkere afsæt for fremtidens resultatskabelse i den hårde internationale konkurrence med USA og resten af verden.      

 

Der findes naturligvis ikke noget quick-fix i forhold til resultatskabelse i den internationale elitesport – kun kontinuerligt og langsigtet arbejde for at give sig selv det bedst mulige afsæt for fremtiden. Og hvilke perspektiver OL i Rio set med mine øjne giver for det bedst mulige afsæt for dansk svømmesport i fremtiden, skal jeg vende tilbage til i næste klumme…

 

Lars Green Bach er sportschef i Dansk Svømmeunion og skriver om såvel dansk som international sport – med afsæt i dansk svømmesport.Klummen er udtryk for sportschefens egen holdning.Se de seneste nyheder

23-06-2019 22:00:00

Denne weekenden har landsholdet deltaget ved det internationale stævne Sette Colli, som også var det tredje og sidste stop på den VM-forberedende tur.

 
19-06-2019 19:00:00

Andet stop på landsholdets VM-forberedende tur er Open de France, hvor fire af landsholdets svømmer har deltaget.

 
17-06-2019 12:00:00

Fem danske landsholdssvømmere har netop overstået Mare Nostrum i Barcelona med ganske respektable resultater.

 
12-06-2019 16:15:00

Dansk Svømmeunion kan i dag offentliggøre, at det nuværende træner-team på unionens og Team Danmarks Nationale Træningscenter (NTC) i svømning ændres.

 
03-06-2019 16:30:00

Ved den første udgave af FINA’s nye stævnekoncept, Champions Swim Series, viste Pernille Blume flotte takter mod verdens absolutte elite.