Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
SvømmeSport blev oprettet af Dansk Svømmeunion i 2012. Frem til 2018 har nyhedssitet været drevet af studentermedarbejdere. Dette koncept ophørte imidlertid medio 2018. Herefter er hjemmesiden blevet driftet af Dansk Svømmeunions ansatte. Fokus på SvømmeSport er primært: high performance svømning, åbent vand, high performance udspring og konkurrencelivredning. Emnerne behandles primært på skrift men også via video i den udstrækning, det er muligt. Hjemmesiden skal gerne betragtes på lige fod med øvrige nyhedssites om svømning.
 
SvømmeSport er ikke at forveksle med Dansk Svømmeunions organisations-hjemmeside, som du finder på www.svoem.org 
 
Har ovenstående givet anledning til kommentarer eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlige, Nora Thomsen, på telefon: 44 39 44 53, e-mail: nt@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

29
August
2020

Euro Meet

NM kortbane Færøerne 

 

Tekst
Tekst


Optakt til VM Junior i udspring


28-11-2016 15:30:00:
Af: Johanne Tolstrup

I morgen går det løs ved VM Junior i udspring i Kazan, Rusland, hvor Andreas Sargent Larsen og Martin Bang Christensen stiller til start. Læs her, hvad Dansk Svømmeunions sektionsleder for udspring, Victor Valore, fortæller om VJM og dansk udsprings historie. 


Verdensmesterskaberne for juniorudspringere løber fra i morgen af stablen i Kazan, Rusland. Udspringsduoen Andreas Sargent Larsen og Martin Bang Christensen udgør den danske deltagelse ved mesterskaberne, og det bliver spændende at se, hvor langt de to danske drenge kan komme i konkurrencen. Nedenfor kan du læse hvad Dansk Svømmeunions sektionsleder for udspring Victor Valore fortæller om det kommende VM Junior, mens du samtidig får et sjældent indblik i dansk udsprings historie, elitesatsning og ambitioner:

 

VJM i udspring – Et tilbageblik

I denne uge deltager to danskere ved Verdens Juniormesterskaber i udspring, hvilket er en vigtig milepæl for sporten i Danmark.

Ved VJM konkurreres i årgangsgrupperne B (14-15 årige) og A (16-18 årige), og mesterskaberne er interessante i OL-sammenhæng, da vi her ser starten på den gruppe atleter, som i det kommende årti vil være at finde blandt OL-deltagerne.

Lad os tage et blik tilbage på den danske VJM-historie.

 

Da dansk udspring var OL-deltager

Danmark har deltaget ved udspring til OL et antal gange, senest i Tokyo i 1964 med Kirsten Velin og Søren Svejstrup og i Moskva i 1980 med Claus Thomsen fra Hermes.

Trænergruppen i Hermes bestod af Niels Henrik Haarkildgaard samt Bende og Kirsten Velin, som begge havde deltaget ved OL selv. Som anekdote kan nævnes, at Claus Thomsen blev meldt ind i Hermes på sin fødselsdag og fortsat opretholder sit medlemskab af, her 58 år senere.

Claus Thomsen kom med en baggrund i gymnastik og deltog aldrig ved VJM, hans vej til OL blev derimod beredt igennem to års træningsophold på Indiana University under den legendariske træner Hobie Billingsley, der også fungerede som hans træner i Moskva.

 

AGF Udspring går i front

Efter Claus Thomsens tur til Moskva blev det AGF Udspring, som blev toneangivende i forhold til dansk deltagelse ved VJM under ledelse af den ikoniske træner Preben Lisbjerg.

Dennis Nybro Sørensen deltog ved sit første VJM i 1981, hvor det blev afholdt i Woodlands, Texas. Dennis deltog i årgangsgruppe C (12-13 årige), som dengang stadigvæk var en del af VJM-programmet. Det blev til bronze på 1m og sølv på 3m vippen.

To år senere rykkede VJM til den modsatte ende af kloden, da det blev afholdt i Hamilton på New Zealand. Dennis Nybro Sørensen blev nu trænet af sin far og tog guld på platform, bronze på 3m vippe og en placering på 1m vippen længere nede i rækken. Dette resultat skulle stå som Danmarks bedste i de næste 31 år.

Dennis trænede en periode i Miami og rykkede siden til Hermes og blev trænet af Niels Henrik Haarkildgaard, bl.a. sammen med nuværende landstræner Claus Friislund.

AGF fortsatte med at skabe VJM-deltagere, således tog Sussi Lisbjerg og Charlotte Carstensen til Hamar i 1987.

Charlotte fortsatte herefter alene til VJM i Madrid 1989 med træner Kim Lisbjerg og sluttede i Örebro 1991, men uden at efterlade sig de samme markante indtryk som den tidligere klubkammerat Dennis.

Dansk udspring var i afmatning og ophørte med at deltage ved VJM.

 

Dansk VJM deltagelse i 00-erne

I det første årti af dette århundrede bestod dansk udspring af ganske få klubber og kun et fåtal af talenter kunne klare sig frem til VJM. Efter mere end 10 års dansk fravær ved VJM havde vi enkelte talenter, som dukkede frem efter årtusindeskiftet.

Ved mesterskaberne i Belem, Brasilien 2004 havde vi senest en dansk pige med, da Alexandra Michelsen stillede op i årgangsgruppe B. Der var på dette tidspunkt ingen økonomisk støttestruktur omkring udspring, således måtte Lyngby Udsprings Klub af 2002 selv rejse midler til at sende Alexandra afsted.

To år senere deltog Johan Juhl Berg i Malaysia, da VJM blev afholdt i Kuala Lumpur. Johan stillede op i årgangsgruppe B og opnåede 22. plads på både 1m og 3m med hhv. 334,05 og 363,15 point.

Begge danske indsatser var under ledelse af daværende landstræner Lars Aunbirk.

 

Danmark tilbage til VJM

Dansk udspring havde sagt farvel til landstræner Lars Aunbirk. Claus Friislund blev den, som skulle bringe Danmark tilbage til VJM-deltagelse.

Dansk Svømmeunion opstillede udtagelseskriterier, som baserede sig på et ønske om, at danske atleter kunne gå videre til finalerne, altså en top 12-placering i de indledende runder.

Australien lagde vand til VJM i 2012, der blev afholdt i Adelaide i Australien. To danske drenge kvalificerede til at deltage, men da der ikke var nogen mulighed for at støtte dem økonomisk, var deltagelse afhængig af fuld egenbetaling fra deres forældre. Elias Egholm fik således ikke mulighed for at deltage, og for Gustav Friislund blev det en bekostelig affære.

Gustav Friislund (årgangsgruppe B) opnåede 19. plads på 1m med 320,35 point, 20. plads på 3m med 386,55 point og en 18. plads på platform med 332,60 point. Konkurrencerne til VJM var benhårde. Således var der mindre en 21 point til en finaleplads i 3m disciplinen.

Den 20. udgave af VJM var henlagt til Penza i Rusland. Der var forventning om, at Andreas Sargent Larsen og Martin Bang Christensen kunne opnå kvalifikation i hhv. årgangsgruppe B og A. Andreas Larsen opnåede sin kvalifikation, mens Martin Bang Christensen var lige omkring grænsen, hvilket er en stor præstation, når man er blot 16 år og således deltager i en gruppe med deltagere, som er op til to år ældre.

Andreas opnåede finansiel støtte igennem sin klub til at kunne deltage, og der blev indgået aftale med Plymouth Diving Club i Storbritanien om en træningslejr, der forberedte Andreas optimalt. Han rejste til Moskva med det britiske landshold. Her sluttede Claus Friislund sig til gruppen og påtog sig således alle officials-roller for det danske hold.

Resultatet gik lige i historiebøgerne, da Andreas tog guldmedalje på 1m vippen med 430,50 point foran Nikita Nikolaev fra Rusland og Ross Todd fra Australien. På 3m blev det til 462,60 point og således en 2. plads med placering på podiet mellem de to kinesiske udspringere Han Zhu og Li Zheng. På platform opnåede Andreas 315,25 point, hvilket rakte til en placering som nummer 23.

 

Elitesatsning i Dansk Svømmeunion

2016 blev , hvor Dansk Svømmeunion udmeldte en elitesatsning for Dansk Udspring, og duoen Martin Bang Christensen og Andreas Sargent Larsen har i løbet af året stillet op i herrer synchro platform ved FINA Grand Prix i Madrid samt ved EM i London. Grand Prix’et blev en stor succes med sølvmedalje til parret.

Begge drenge har opnået kvalifikation til årgangsgruppe A-deltagelse ved VJM, som var planlagt til at blive afviklet i Guadalajara, Mexico. Grundet økonomiske omstændigheder måtte Mexico aflyse det planlagte event, som herefter blev taget over af Rusland, som denne gang afvikler VJM i Kazan, hovedstaden i delstaten Tatarstan.

Med elitesatsningen er der afsat midler til at støtte drengene optimalt, således har de været på træningslejr i såvel Plymouth som Berlin indenfor den seneste måned. Støttestrukturen for duoen udgøres udover landstræner Claus Friislund af fysioterapeut Morten Månsson og holdleder Victor Valore.

Ved træningslejren i Plymouth lavede Martin Bang Christensen dansk udspringshistorie, da han som den første dansker lavede 3,5 molbergsalto fra 10m. Et spring, som har sværhedsgrad 3,4 og som blev sprunget af samtlige finaledeltagere ved OL i Rio tidligere i år.

Generelt set så indeholder danskernes program i Kazan flere spring som ikke har været præsteret i konkurrence af andre danskere, bl.a. 3,5 baglænssalto, 3,5 tyskersalto og 2,5 salto med dobbelt skrue.

 

Program for dansk deltagelse i Kazan:

I den kommende uge vil de danske drenge deltage som følger:

Tirsdag: Andreas Larsen på 3m

Onsdag: Andreas og Martin synchro på 3m

Fredag: Andreas Larsen og Martin Christensen på 1m

Søndag: Martin Christensen på platform

 

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Chris Rye, Mette Aunbirk, Claus Thomsen, Dennis Nybro Sørensen, Charlotte Carstensen Obel og Claus Friislund, som alle takkes for indsigt og input. Eventuelle fejl i artiklen kan alene tilskrives forfatteren.

 

Du kan følge alle resultaterne for konkurrencen her

 

SvømmeSport ønsker de to udspringsdrenge held og lykke i Kazan!

 

Andreas Sargent Larsen (Lyngby Udspringsklub) og Martin Bang Christensen (AGF Udspring) ved VJM i Kazan.
Foto: Victor Valore.
Tags: Udspring

 

Se de seneste nyheder

03-07-2020 13:02:48

Konkurrencetrænere bør udnytte træningspotentialet i åbent vand, mener FINA-dommer.

 
02-07-2020 15:27:52

Sportsafdelingen orienterer om den seneste tids sportslige nyheder.

 
02-07-2020 10:18:50

Sportsafdelingen har udtaget landsholdsbruttogrupperne for sæson 2020/2021.

 
01-07-2020 10:17:38

Konkurrencetrænere bør udnytte træningspotentialet i åbent vand, mener FINA-dommer.

 
30-06-2020 07:57:20

Erfaren åbent vand-svømmer fortæller, hvad du skal være opmærksom på som ny åbent vand-svømmer.