iTup-samling for årgangssvømmere i weekenden
24-01-2013:
Af: Anna Birkbak
Michael Hinge fortæller om, hvad der skal ske på samlingen i Esbjerg.
I morgen, fredag d. 25. januar, drager 70 årgangssvømmere til det vestjyske for at deltage i iTup-årgangssamlingen, der varer til søndag. Svømmerne er alle udtaget på baggrund af de nyligt overstående Danske Årgangsmesterskaber, der fandt sted i weekenden i Odense Universitetssvømmehal.
Vi har talt med talentudvikler Michael Hinge om, hvad sådan en træningssamling består af. Bliv klogere herunder:
Hvad skal der ske på sådan en iTup-weekend for de unge årgangssvømmere?
”Svømmerne skal have 4 træningspas i alt. De starter med et almindeligt træningspas fredag aften, og så skal de have to pas lørdag og et søndag. Om lørdagen er det primært det tekniske, der er i fokus. Det jeg kunne se til DÅM var jo, at mange af svømmerne er dygtige, men mange af dem kan godt glemme sin teknik, når det for alvor gælder, og de skal svømme om kap. Så derfor håber vi, at vi kan give dem noget at arbejde med på det tekniske område.”
”Ind i mellem de to pas har vi desuden en time til halvanden, hvor jeg taler med svømmerne om, hvad der skal til for dem, dér hvor de er nu, for at blive dygtige svømmere. Og så vil jeg fortælle om, hvad der skal til, når billedet ændrer sig og de bliver ældre. Det her med at være en elitesvømmer, som er på vej mod et internationalt niveau, er en udfordring for mange, og derfor skal de allerede nu vide noget om, hvad der skal til som kommende landsholdssvømmer.”
”I forbindelse med det, så er det jo vigtigt for dem at få noget at vide om kost, hvile, træning, opbakning fra forældre osv. Der er mange ting, der spiller en rolle, når man vil være en dygtig svømmer. Man kan sige, at på sådan en weekend her, så er det ikke så meget formen og det fysiske, vi vægter højt. Det er på den mentale side, svømmerne skal flytte sig. De er så unge, så det er vigtigst for os at udvikle dem mentalt fra dér, hvor de befinder sig i øjeblikket.”
Hvordan ser talentmassen ud i år – er der nogen ændringer?
”Nej, det er nogenlunde samme billede, som det plejer. Der er et rimeligt konstant niveau fra år til år. Vi har cirka 2/3, der kommer fra Øst, og 1/3 fra Vest. Til DÅM var medaljefordelingen 51/20 til hhv. Øst og Vest. Det kan skyldes, at der simpelthen er flere ”at tage af” fra Øst, men det er ikke noget vi har undersøgt.”
”Og så er det også de samme klubber, som gør sig gældende. Fra Øst har vi ofte mange svømmere fra KVIK, Gentofte, Triton Ballerup, Sigma osv. Men det skal siges, at der ikke er nogen decideret toneangivende klub på det her niveau. Det er meget bredt spredt ud over klubberne. Nogle gange ser vi selvfølgelig forandringer, som man lægger mærke til, og der sker ofte i forbindelse med trænerskift. I år har Gentofte fået ny træner, og der har været flere ting at spore hos svømmerne fra den klub. Det er selvfølgelig fedt at se, når man sidder med min kasket på!”
Hvilke udfordringer er der forbundet med så unge svømmere?
”Ja, pigerne er jo meget unge – omkring de 12 år. Det kan godt være svært, og vi ser nogle gange, at de synes det er for meget med f.eks. træningspas nr. 2 lørdag aften. Men mange flytter sig jo, når de tager vores vejledning og træning til sig, og det er jo meningen, at de skal det.”
Mange tak til Michael Hinge for en god snak. Følg med i weekenden, når vi forhåbentlig kan komme til at tale med et par af svømmerne for at høre, hvordan det er at være på iTup-samling.