Union søger fortsat landstræner i konkurrencelivredning
15-10-2014 20:00:00:
Af: Anne Vegeberg Hansen
En landstræner skal være med til at gøre Danmark endnu bedre til konkurrencelivredning.
De danske konkurrencelivreddere har imponeret til de internationale mesterskaber, der har været hen over sommeren, selvom at de har manglet en landstræner.
Alligevel ser Dansk Svømmeunion gerne, at der findes en officiel træner til landsholdet.
- Vi håber på at finde en landstræner, der kan være med til at strukturere træningen for de bedste udøvere, så vi kan levere endnu bedre resultater næste år, hvor EM står, siger Ole Westh-Hansen, som er leder af Livredningssektionen i Dansk Svømmeunion.
- Vi søger derfor efter en landstræner. Men konkurrencelivredning er en lille sport i Danmark, så det er svært at finde den rette person til jobbet, tilføjer han.
Det danske landshold i konkurrencelivredning har stået uden officiel landstræner siden april, men har i mellemtiden deltaget i blandt andet DLRG Cup i Tyskland og VM i Frankrig, hvor de har alligevel har formået at præstere og sikre gode placeringer samt slået nye rekorder.
Det anerkender Dansk Svømmeunion og roser. Men det vil nu alligevel være en god ide at få en officiel styrmand på landsholdet igen, vurderer direktør Pia Holmen.
- Det er ikke holdbart på sigt, hvis der ikke er nogen landstræner. Der er mange praktiske ting, som atleterne selvfølgelig sagtens kan styre selv, men hvis der nu skulle komme en afgørelse, der går det danske landshold imod til et stævne, så skal der ligesom være én, der kan holde hovedet koldt og fungere som repræsentant for holdet.
- Især også, hvis vi har yngre atleter med, synes jeg, at det er vigtigt, at der er én med, som har det overordnede ansvar, siger direktøren.
Tjansen som landstræner for de danske konkurrencelivreddere er dog en frivillig en af slagsen, hvorfor vedkommende, der får den, skal sige ja, fordi han eller hun kan se de ikke-økonomiske glæder ved jobbet, påpeger udviklingskonsulent Morten Hinnerup:
- Personen vil få fede oplevelser, fordi de er ret dygtige de atleter, vi har inden for konkurrencelivredning, hvilket betyder, at vi er med til de store internationale mesterskaber, siger han og tilføjer:
- Men det gør det samtidig også svært, fordi det er en lille sport i Danmark, og problemet er, at hvis du ikke selv har dyrket den, så er det en udfordring at kunne bidrage med noget til de i forvejen dygtige atleter.
Samtidig er mange af dem, der er på landsholdet i dag ikke alene dygtige, men også voksne mennesker, forklarer Morten Hinnerup. Han påpeger til gengæld, at det ville være godt med en landstræner til at sikre de næste generationer af dygtige konkurrencelivreddere:
- En landstræner kunne bidrage til at få trukket nogle af de mange gode svømmere, vi har inden for konkurrencesvømning, over til livredningen. Der vil en landstræner kunne være en garant for, at der er én, der hele tiden er obs på, hvem der er kørt surt i at svømme og har bruge for nye udfordringer, siger udviklingskonsulenten.
Direktør Pia Holmen tænker også, at det er en mulighed helt at nytænke jobbet:
- Det er måske forkert at kalde det en landstræner, for Livreddersektionen i Dansk Svømmeunion håndterer mange af de ledelsesmæssige ting. Så man kunne måske have én, der ikke engang skal udtage folk, men blot fungere som coach, siger hun.
Det er Livredningssektionens opgave at finde frem til, hvad der skal ske med styringen af det danske landshold i konkurrencelivredning, hvilket man blandt andet skal diskutere på et møde i starten af november, oplyser sektionsleder Ole Westh-Hansen.
- Vi prøver at skabe ny grobund for, at sporten kan nå endnu længere ud i bredden, men også i forhold til landsholdet, hvor den her bredde gerne skulle komme til at fostre noget mere i forhold til topniveauet. Det er der, vi gerne vil have dem, og der kunne det være godt at have en landstræner med processen, siger han.
Læs også ”Danmark præsterer bedre end nogensinde til VM” og ”Dansk Svømmeunion roser de danske konkurrencelivreddere”