En håndfuld legender på banen igen
14-12-2017 11:00:00:
Af: Carsten Jokumsen
Det Stærke Dusin var titlen på en udstilling udarbejdet til EKM i Herning i 2013. Nu er Det Stærke Dusin blevet til Dansk Svømmesports Hall of Fame, og en håndfuld af de legendariske svømmere blev onsdag aften fortjent hyldet efter åbningen af EKM 2017.
Engang var danske svømmeentusiaster på fornavn med Ejvind, Benny, Lars, Berit, Mette og Louise. Nogle for mange år siden, andre for knapt så længe siden.
Fælles for dem alle er, at de har leveret svømmeresultater af international klasse. De har været med til at præge dansk svømning på hver deres måde, og de sat et aftryk, der rækker ud over deres egen tid.
På billedet ses (fra venstre mod højre): Berit Puggaard, Jacob Carstensen, Lars Sørensen, Benny Nielsen og Ejvind Pedersen.
Tilstede ved den hyldestceremoni, der blev afholdt i forlængelse af åbningen af EKM 2017 var:
Den første dansker svømmer, der tog til USA for at træne og dermed blev en foregangsmand for senere generationer af danske svømmere, OL-deltageren i 1968 og 1972, der satte 80 danske rekorder, Ejvind Pedersen.
Den anden danske svømmer, der præsterede at vinde medaljer ved både OL, VM og EM og havde det uheld at være samtidig med den suveræne tyske albatros, Michael Gross, Benny Nielsen.
Danmarks første mandlige europamester, der i 1991 vandt guld ved EM i Athen i 200 meter medley, Lars Sørensen.
Dansk svømnings første verdensmester, da han i 1997 vandt en fantastisk finale i 400 meter fri i Göteborg og en af kun to danske mænd, der har deltaget ved OL tre gange, Jacob Carstensen.
En svømmer der satte sit tydeligepræg på de gyldne år i 90’erne, og som opnåede et imponerende resultat som en del af den 4x200 fri holdkap med en selvstændig plads i Hall of Fame, der vandt bronze ved WM i Perth og senere samme år blev Europamestre i Athen, Berit Puggaard.
De Hall of Fame medlemmer, der også blev hyldet, men som desværre ikke kunne være til stede var:
OL-bronzevinderen fra 1932, der satte seks individuelle verdensrekorder og i øvrigt var træner for de succesfulde svømmepiger under OL i 1948, Else Jacobsen.
Århundredets største danske idrætskvinde, Den Gyldne Torpedo, der blandt andet har overgået Michael Phelps ved at have sat 42 individuelle verdensrekorder, Ragnhild Hveger.
OL-historiens yngste medaljetager i svømning nogen sinde, og Danmarks yngste OL-medaljevinder, da hun i 1936 vandt bronze i 200 m brystsvømning, ’Lille Henrivende’ Inge Sørensen.
Den olympiske mester i 100 meter rygcrawl fra OL i 1948, hvor hun også vandt to sølvmedaljer og siden blev optaget i den internationale Hall of Fame, Karen Margrethe Harup.
Endnu en olympisk mester fra 1948, der desuden blev langdistancesvømningens dronning ved seks gange at krydse den engelske kanal, Greta Andersen.
Sen-70ernes helt store danske svømmer, der som den første vandt medaljer ved både OL, VM og EM, og satte 127 danske rekorder, Susanne Nielsson.
Danmarks længste karriere med 131 danske rekorder, 139 danske mesterskaber og 36 internationale medaljer og den første i OL-historien, der var i finaler ved fem OL-stævner i træk, Mette Jacobsen - og så var hun med på 4x200 fri holdet fra 1991.
VM-sølvvinderen fra 2003, der OL-debuterede som 15-årig i 2000 og vandt guld ved både EKM og EJM, Louise Ørnstedt.
De to sidste medlemmer af den legendariske 4x200 fri holdkap fra 1991, Anette Maagøe og Gitta Wolff.
------------
EM i svømning afholdes i samarbejde mellem Dansk Svømmeunion, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Hovedstadens Svømmeklub for det europæiske svømmeforbund, LEN.
Links:
Billetsalg: www.ticketmaster.dk/swim
Hjemmeside: www.euroswim2017.com
Facebook: www.facebook.com/euroswim2017
Instagram: www.instagram.com/euroswim2017
Se alle resultater på:http://copenhagen2017.microplustiming.com/index_web.php
Se danske løbstider på: http://www.svoem.dk/_files/em2017/dedanskesvmmere.jpg