Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
SvømmeSport blev oprettet af Dansk Svømmeunion i 2012. Frem til 2018 har nyhedssitet været drevet af studentermedarbejdere. Dette koncept ophørte imidlertid medio 2018. Herefter er hjemmesiden blevet driftet af Dansk Svømmeunions ansatte. Fokus på SvømmeSport er primært: high performance svømning, åbent vand, high performance udspring og konkurrencelivredning. Emnerne behandles primært på skrift men også via video i den udstrækning, det er muligt. Hjemmesiden skal gerne betragtes på lige fod med øvrige nyhedssites om svømning.
 
SvømmeSport er ikke at forveksle med Dansk Svømmeunions organisations-hjemmeside, som du finder på www.svoem.org 
 
Har ovenstående givet anledning til kommentarer eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlige, Nora Thomsen, på telefon: 44 39 44 53, e-mail: nt@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

4
December
2024

OL-kvalifikationsstævne 2021

Danish Open

 

Tekst
Tekst


Åbent vand-svømning for konkurrencetrænere


01-07-2020 10:17:38:
Af: Klaus Bach Christensen

Konkurrencetrænere bør udnytte træningspotentialet i åbent vand, mener FINA-dommer.


- Konkurrencetrænere skal ikke lade sig skræmme, og de skal bare i gang med at organisere træning i åbent vand. Tilgangen er den samme som i bassinet. Det handler om at få trænet, siger Dan Pedersen. 

 

Som FINA-dommer i åbent vand svømning ved han alt om disciplinen og med erfaring som både konkurrencesvømmer og deltager ved internationale åbent vand-konkurrencer samt EM og VM for masters, har han prøvet det meste på egen krop.

 

Derfor håber han også, at flere konkurrencetrænere i den kommende tid arrangerer åbent vand-træning for deres konkurrencesvømmere.

Han giver her gode råd til, hvordan du som konkurrencetræner starter med træning i åbent vand.

 

Sådan håndterer du dine svømmere 

  • Nybegyndere: Her handler det om sikkerhed og tilvænning til åbent vand uanset vandets temperatur. Sørg for at orientere om forholdene, så svømmerne føler sig trygge.
  • Sikkerhedsoplysninger: Hvem er din svømmemakker, hvem har overblikket, hvor samles vi (også hvis man vil op), hvor mange er vi og lignende.
  • Tilvænning: Gå på bunden, rør ved tang, vandmænd, muslinger mv. Bliv dus med omgivelserne.
  • Let øvede: Når svømmerne er blevet komfortable i åbent vand, kan du begynde at øve navigering med svømmerne. Således lærer de at svømme den korteste distance mellem to punkter, og de får et mere glidende træningspas.
  • Øvede: Du kan nu lave deciderede træningsprogrammer med svømmerne, ligesom du gør i bassinet. Her kan eksempelvis trænes temposkift og øve individuelle taktiske og tekniske opmærksomhedspunkter. Den hurtigste i bassinet er det nødvendigvis ikke i åbent vand, hvor den kloge ofte narrer den mindre kloge (se video)

 

Svømning i åbent vand skaber helt særlige relationer mellem svømmerne og et stærkt sammenhold.

Foto: Trine, vilmedfoto.dk

 

Forholdene er naturligvis forskellige alt efter, om man svømmer i en sø, et vandløb eller havet. Derfor opfordrer Dan Pedersen til, at man orienterer sig om sikkerheden det pågældende sted.

 

- Jeg er altid optaget af, om der er strøm i vandet, og så er jeg opmærksom på, hvor hurtigt man kan komme i og op af vandet. Er der eksempelvis en badebro eller stige til rådighed, vil det være at foretrække. Derudover bruger jeg også tid på at tjekke, om der er andre brugere på vandet eksempelvis skibstrafik eller havkajakker, siger Dan Pedersen.

 

Læs også: Åbent vand-svømning for konkurrencesvømmere.

 

Sådan laver du de optimale træningsrammer

  • Opsætning af bøjer: I åbent vand har svømmere brug for at navigere. Derfor er det oplagt at opsætte bøjer med alt fra 50 – 200 meter mellem sig. Således har svømmerne en strækning, de kan træne på.
  • Brug af faciliteter: Er der to badebroer, kan man også træne på strækningen mellem dem. Således har man som træner også mulighed for at kommunikere løbende med svømmerne.

 

Dan Pedersen forklarer, at han har gode erfaringer med opsætning af bøjer i en trekantsformation. Siderne på trekanten gør det eksempelvis oplagt at øve temposkift.

 

Som træner gør du klogt i at orientere dine svømmere om sikkerhedsoplysninger, inden træningsstart. 

Foto: Trine, vilmedfoto.dk

 

Åbent vand-svømning er for alle konkurrencesvømmere

Gennem tiden har Dan Pedersen trænet mange forskellige konkurrencesvømmere i åbent vand, og han hæfter sig ved, at træningen giver svømmerne en utrolig god grundform.

 

- Jeg ser tit sprintere, som de første gange ikke svømmer særlig meget – både på grund af omstændighederne, men også fordi de er vant til at træne på en helt anden måde. Skridt for skridt opbygger de dog en base, og så kan de være med på lige fod med de andre. Det skaber et helt særligt forhold mellem svømmerne at træne sammen i åbent vand, fordi de i højere grad er afhængige af hinanden, siger Dan Pedersen.

 

Læs også: Sådan kommer du i gang med åbent vand-svømning.

 

I gang med åbent vand?

Skal du og din svømmeklub i gang med åbent vand, så kan I tilmelde jer eventen ’Danmark Svømmer’. Her kan man registrere svømmede kilometer og konkurrere mod hinanden. Man kan også tilmelde sin klub og kæmpe mod landets øvrige klubber. Et ugentligt leaderboard viser, hvem der har svømmet længst, så man altid er opdateret.

 

Tilmeld dig og din klub ved at klikke her

 

Få guidelines til organisering af åbent vand-svømning og åbent vand-events her.



Se de seneste nyheder

10-02-2021 14:56:44

Freja Røjkjær Rasmussen er én iblandt vores knap 200.000 tørlagte medlemmer.

 
01-02-2021 13:28:16

Fra dags dato til 21. april er det muligt at kvalificere sig til europamesterskaberne på langbane.

 
26-01-2021 14:14:58

Tørlagte foreninger og medlemmer inviteres til online hjemmetræning.

 
21-01-2021 12:08:32

Landsholdssvømmerne Andreas Hansen og Matilde Schrøder er nye atletrepræsentanter.

 
15-01-2021 12:00:35

Årgangs- og børnecuppen afholdes som en række lokale og/eller regionale stævner.