Interview med Ricki Clausen - del 1
16-03-2013 12:49:39:
Af: Anna Birkbak
Vi har talt med manden med de skarpe holdninger og det store personlige engagement om de nye EKM-kravtider.
Sportschefen i Køge Svømmeklub, Ricki Clausen, har et langt og nært forhold til dansk svømning. Som partner på debat-siden Simma.nu skriver han både kritiske og skælmske indlæg om stævner, udvikling, ideer og andre aktuelle sager inden for dansk elitesvømning. Man fornemmer et tydeligt engagement og en indlevelse bag den kritiske pen, og derfor var vi meget interesserede i at høre Rickis mening om de EKM-kravtider, der blev offentliggjort i denne uge. Du kan se nyheden her.
Ricki har (naturligvis) allerede skrevet et indlæg på Simma.nu om kravtiderne. Det kan du læse her. Vi bad ham uddybe yderligere, og det har udmøntet sig i nogle længere svar, som du kan læse første del af herunder, mens anden del bringes i morgen, søndag.
Hej Ricki. Hvad mener du om grænsen ved de 780-FINA-point? Er det for høje, rimelige eller for uambitiøse krav til vores svømmere?
”Man kan altid diskutere frem og tilbage hvor niveauet skal være. Det, jeg hæfter mig ved, er følgende: Der er for mange danske klubsvømmere mellem et halvt og et helt sekund ned til kravene (pr. 100). Det er muligt med en knaldhård satsning i otte måneder (dvs. uden 6 ugers sommerferie!). Derfor inspirerer kravene til satsning. Og det er vigtigt!! Om der så i sidste ende kommer 20, 25 eller 30 svømmere med til EKM er ikke så vigtigt, synes jeg - det er den målrettede satsning, der helt sikkert vil blive lavet de næste otte måneder, der er centrale. De otte måneder kommer til at flytte træningsniveau og stævneniveau på alle, der er bare i nærheden af kravene... Og det skubber niveauet på de svømmere lige under det niveau også.”
”Personligt synes jeg, at kravene er ok. Man skal jo have niveau til i at nærme sig en semifinale (top 16), før det giver mening at svømme EKM. Jeg havde drømt om, at man sagde "Top 3 for seniorer og den danske juniormester er udtaget" for at vi kunne slå et kæmpe slag for talentudviklingen efter at den er sat på stand by for de fleste med EJM-kravene i år, men jeg kan godt forstå, hvorfor man bliver nødt til at have en plads til vore profiler, hvis der opstår sygdom.”
Du specielt glad for, at der er kravtider for både 50m-løbene og 100 IM på lige fod med de andre løb. Er der andre muligheder end dem, du nævner, i disse løb? Seværdighed? Gensyn med gamle kendinge, der håber på at "geare" sig op til en 50 fly?
”Jeg har altid haft det svært med, at de løb, der ikke er OL-løb ikke anerkendes som en udviklingsmulighed. Jeg kan godt forstå, at man i Team Danmark ikke kan forstå rimeligheden i at støtte atleter, der er specialiserede i et ikke-OL løb, men i unionen mener jeg vi modsat Team Danmark skal være så fagligt velfunderede i svømning, så vi kan se ikke-OL løb som en udviklingsmulighed."
"De bedste eksempler er jo mange af de allerbedste danskere, der er i juniorårene og de tidligere seniorår var bedst netop i disse løb. Her tænker jeg på Jeanette Ottesen (50 fly), Jakob Andkjær (50 fly) og Rikke Møller Pedersen (50 bryst). Både Jeanette og Rikke har senere udviklet sig til verdensmestre på hhv. lang- og kortbane i OL-discipliner."
Desuden er der en helt personlig kæphest, jeg gerne vil slå et slag for: Hvad nu, hvis man er rigtig, rigtig god på kortbane? Hvorfor må man så ikke "dyrke" det? Uden Team Danmark støtte og støtte til en masse træningslejre på langbane... men hvorfor ikke give specialisterne lov til at deltage og være en del af ”kortbanelandsholdet”? Hvem taber noget ved at lade det ske?"
"Eller endnu værre: Hvad hvis man kan få medalje til VM eller EM på langbane i 50 fly, hvorfor skal man så ikke kunne udtages til VM i 50 fly? Fordi det ikke er på programmet 3 år SENERE til OL? Godnat Ole...”
Læs med i morgen, hvor vi spørger Ricki om, hvad kravtiderne siger om udvikling i dansk svømning, og om der overhovedet er nogle ulemper ved deres udformning.