Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
16-01-2020 08:41:00
 

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes og driftes af Dansk Svømmeunion. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

22
Januar
2020
24
Januar
2020

EM-kortbane Glasgow

 

NM kortbane Færøerne 

 

Tekst
Tekst


Dansk Svømmeunion beklager og siger undskyld


04-05-2019 12:38:00:
Af: Dansk Svømmeunion

SVØMs formand var klar i mælet på DIFs årsmøde lørdag vedrørende træneradfærden tilbage i 2003-2013.


På Danmarks Idrætsforbunds årsmøde lørdag formiddag den 4. maj 2019 i Idrættens Hus, kommenterede Dansk Svømmeunions formand, Lars Jørgensen, med udgangspunkt i DR-dokumentaren ”Svømmestjerner under overfladen” på perioden tilbage i 2003-2013. 


Nedenfor følger Lars Jørgensens tale.
 

Jeg vil gerne starte med at sige, at vi i SVØM hilser fokus på trænere og lederes ansvar og adfærd overfor atleter meget velkomment. Det og ikke mindst temaet om spiseforstyrrelser er yderst vigtige og relevante emner, som vi alle må og skal tage yderst seriøst. 

 

Som I alle ved, så gennemlever Dansk Svømmeunion for øjeblikket en udfordrende periode med kritisk mediefokus på perioden 2003-2013, hvor to udenlandske trænere var ansat som landstræner i forlængelse af hinanden.

 
Det hele begyndte med DR-dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen” som blev vist 2. påskedag. I Dansk Svømmeunion er vi meget kede af de beretninger, DR-dokumentaren bringer. Ingen svømmere i landsholdsregi eller på klubplan skal være i eller forlade svømmesporten med den slags oplevelser.


I den mellemliggende halvanden uge har der været en række opfølgende omtaler vedrørende netop den periode tilbage i nullerne.

Vi må erkende, at det har været en svær situation for os at håndtere. Dels er vi mange år tilbage i tiden. Og med de nye GDPR-tider har vi ikke dokumentation, der går så langt tilbage. Derfor kan vi alene basere vores undersøgelser af hændelserne dengang på samtaler med svømmere, trænere, ledere og frivillige, som var involveret i dansk landsholdssvømning dengang.

 

Vi har i den seneste halvanden uge været i kontakt med svømmere, Team Danmark medarbejdere, frivillige, ledere og trænere fra dengang, og alle siger de samstemmende, at retningslinjerne, som vi indførte i 2005, blev fulgt i resten af den daværende træners ansættelsesperiode frem til OL i Beijing i 2008.

Min egen refleksion er, at selvom retningslinjerne tilsyneladende blev fulgt, synes jeg, at de seneste ugers debat i medierne viser, at de ikke var gode nok til at beskytte og fremme alle landsholdssvømmeres trivsel, og det er jeg sikker på, at alle, der var med til at indføre retningslinjerne, er rigtig kede af i dag. Men de udarbejdede retningslinjerne med de bedste intentioner og med den viden, man havde tilgængelig. Den oplevelse kan og skal vi lære af.

 

I en vis udstrækning havde Dansk Svømmeunion også udfordringer med at få den efterfølgende landstræner (i perioden 2009-2012) til at tilpasse sig kulturen i dansk svømmesport. Dansk Svømmeunion blev i 2010 gjort bekendt med upassende håndtering af svømmere og brug af vejninger, hvilket unionen med det samme tog skarpt afstand fra og i øvrigt fik stoppet med personalemæssige konsekvenser for træneren. 


Det er det, vi ved i dag.

Derudover ved vi, at vi i dag har opbygget et set-up, som svømmerne er meget glade for, og som vi helt ærligt er meget stolte af.

 

Som formand for Dansk Svømmeunion har jeg i de seneste knap to uger intenst fulgt DR’s dækning af temaet ”Spiseforstyrrelser i elitesport”. Når man ser Danmarks Radios samlede dækning af emnet, kunne man få det indtryk, at svømmerne og ”forbundet” (altså Dansk Svømmeunion) kan have modsatrettede interesser. Jeg vil gerne understrege, at det har vi ikke. Dansk Svømmeunion er til for svømmerne – både de børn, der går på Pingvinholdet i den lokale svømmeklub, de unge mennesker, der dyrker livredning i deres fritid, de ældre, der bruger svømningens fordele i forhold til skånsom træning, og så for den lille gruppe af svømmere, der har egne ambitioner om internationale topresultater.

 

Vi er rigtig glade for, at vi på mandag sammen med DIF og Team Danmark får mulighed for at fortælle Kulturministeren om den udvikling, som eliteidrætten i Danmark og dansk landsholdssvømning har været igennem, og om de erfaringer, der har ført til det sportslige set-up, vi har i dag. Det er et set-up, som svømmerne er meget glade for, og som vi er meget stolte af. Og vi er også glade for, at ministeren vil tale med nuværende og tidligere landsholdssvømmere. Vi håber, at det vil give et noget mere nuanceret billede af livet som landsholdssvømmer, dengang og i dag.

 

Er der historisk sket nogle ting, som ikke burde være sket. Ja, det er der. Og det vil vi gerne beklage og sige undskyld for. Det kan vi desværre ikke ændre på, men vi kan lære af det, det har vi gjort og det gør vi stadig. Der skal ikke være nogen som helst tvivl om, at vi tager disse temaer og denne her problemstilling dybt seriøst og alvorligt.   

 

Tak!

 

Se de seneste nyheder

20-01-2020 09:16:00

Bliv bedre til at støtte dit barn og få gode råd med hjem når Janne R. Mortensen, Mental Motion, kommer med oplæg herom ved DM Årgang i Gladsaxe.

 
16-01-2020 08:41:00

Vi har en god nyhed til alle forældre til unge talenter i dansk svømmesport.

 
13-01-2020 09:40:00

Den nye træner har en spændende ”atletprofil” at byde ind med i trænerteamet og er samtidig den første kvindelige træner på NTC. 

 
09-01-2020 07:23:00

Opsigelsen skyldes et ønske i familien om at vende hjem til Island oven på 13 år i Danmark.

 
05-01-2020 12:50:00

Den fornemme hæder blev tildelt svømmeren fra AGF Svømning/NTC ved den årlige sportsgalla ”Sport 2019” i Jyske Bank BOXEN i Herning lørdag aften.