Ellen Garnes oplevelser til Vikinge Svøm
02-07-2012: 0
Man mister næsten pusten over den smukke natur, der dukker op, når man topper bakken på Østre Ringvej på vej mod årets Vikingesvøm
Der er SÅ smukt ved Vigen. Ikke bare er naturen og stilheden unik, også udsigten mod Roskilde Domkirke er mere end et lynkig værd. De vise mænd og kvinder, der fandt på en svømmerute fra Vigen mod Vikingeskibsmuseet i Roskilde med domkirken som pejlepunkt burde have en medalje. De har ikke bare fundet et smukt sted at invitere svømmegale hen en gang om året, de har åbenbart også særaftaler med vejrguderne, så traditionen tro blev gråvejr til solskin, netop som Vikingesvøm 2012 gik i gang.
Arrangørernes anden særaftale om at den årlige kongres i Vandmændenes Befrielsesfront afholdes samtidig med Vikingesvøm, kan dog godt undværes. Men hellere det end en brandmandskongres – trods alt. Der var god stemning og hurtig, præcis modtagelse ved Vigen Strandpark, hvor alle deltagere fik udleveret en tidtagnings-chip til benet og en badehætte i en stærk farve. Sort neopren er nærmest usynligt ude på det åbne vand, og sådan en solskinsdag med vind og glitrende bølger gør kun sortklædte svømmere endnu sværere at se. Forhåbentlig husker alle deltagere også at svømme med badehætte i en stærk farve derhjemme. Også, eller måske især, alle de drenge i heat 7, der peb over at skulle svømme (og fotograferes!) med en lyserød badehætte på. Hellere svømme uskadt med en lyserød badehætte end blive sejlet ned, fordi man ikke bliver set.
Selvom arrangørerne svedte tran over et genstridigt it-system, blev heatene sendt af sted stort set som planlagt. Arrangørerne var dog langt fra ene om at svede tran, for venten i våddragt og solskin er lidt af en hedetur. Lidt kølighed venter i fjorden, så mens man står der og sveder, ved man heldigvis, at hedeturen snart går over.
Der blev annonceret en vandtemperatur på 17 grader, men det føltes meget varmere. Solskin gør en hel del ved vandtemperaturen, men vandmandskongressens suppekogning kunne nok også mistænkes for at få vandet til at føles varmere end det var. I hvert fald var det dejligt, temperaturen helt desuagtet.
Nogle af de tri-erfarne deltagere undrede sig muligvis over, at Vikingesvøm ikke starter fra stranden, men fra en snor nogle meter ude i fjorden. Alle deltagere finder ud af hvorfor: Der er mange sten de første meter, og det er skønt, at man kan give sig god tid til at gå forsigtigt ud og kan slippe for at skære sig eller snuble over skarpe sten før man har svømmet en eneste af de 2500 meter, der venter forude.
Lidt over klokken ti blev det første heat fløjtet af sted, og så blev der svømmet. Når man står i Vigen Strandpark tror man, det er let at svømme efter domkirken, men man bliver klogere, gør man: Roskilde Domkirke kan nemlig flytte sig. Den flytter sig muligvis kun den ene dag om året, men det er sikkert og vist, at den flytter sig flere gange, når der afholdes Vikingesvøm. Der er vidner, der vil sværge på, at de har set det! Så på fjorden blev der, traditionen tro, svømmet zig-zag. Der var mange flokdyr, der svømmede både hen over og ind i og under hinanden i håb om at svømme den lige vej, men der blev også set mere egenrådige (eller halvblinde?) svømmere, der foretrak at svømme deres egne omveje i både øst og vest.
På trods af zig-zag og mange omveje lykkedes det heldigvis svømmerne at finde vej til Vikingeskibsmuseets havn. Før molen rundes kan man nå at vinke til Sagafjord ved kaj: Roskilde fjords fine, hvide turbåd, der heldigvis først sejler ud i fjorden efter klokken 12, og da var alle dagens vikinger heldigvis nået i havn.
Trods træthed og ømme arme er det sjovt og festligt at slutte af i havnen. Der bliver klappet og snakket og den lille kø ved trappen tager svømmerne med godt humør. Det skader jo heller ikke at have en god forklaring på at den tid, chippen afslører efter turen, var væsentligt langsommere end hvad man har evner til. Og nej, det forventes ikke, at alle afslutter turen i butterfly, men det er en fornøjelse at se, at der er nogen der gør det.
Der var både medaljer og goodiebags med billet til museet, lækre sandwich, vand og frugt til alle, der gennemførte, og som prikken over i’et var der lodtrækning om sponsorgaver. Transport tilbage til startstedet er den sidste del af festen, og så får man jo lige et sidste glimt af den smukke natur omkring Roskilde Fjord.
Et helt igennem vellykket arrangement. Og så ikke en lyd om dræbersæler … vel?
Svømmere der gør sig klar ved Vigen