Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
SvømmeSport blev oprettet af Dansk Svømmeunion i 2012. Frem til 2018 har nyhedssitet været drevet af studentermedarbejdere. Dette koncept ophørte imidlertid medio 2018. Herefter er hjemmesiden blevet driftet af Dansk Svømmeunions ansatte. Fokus på SvømmeSport er primært: high performance svømning, åbent vand, high performance udspring og konkurrencelivredning. Emnerne behandles primært på skrift men også via video i den udstrækning, det er muligt. Hjemmesiden skal gerne betragtes på lige fod med øvrige nyhedssites om svømning.
 
SvømmeSport er ikke at forveksle med Dansk Svømmeunions organisations-hjemmeside, som du finder på www.svoem.org 
 
Har ovenstående givet anledning til kommentarer eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlige, Nora Thomsen, på telefon: 44 39 44 53, e-mail: nt@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

5
Marts
2021
Svømning - Svømmetider
Weekend Cup, Nørresundby

Nørresundby Idrætscenter, Svømmeland
5
Marts
2021
Svømning - Svømmetider
Corona-stævne Aalborg, Nørresundby

Nørresundby Idrætscenter, Svømmeland

OL-kvalifikationsstævne 2021

Danish Open

 

Tekst
Tekst


Event Camp 2019 – to dage med læring, ny viden og fysiske udfordringer


20-09-2019 21:45:47:
Af: Ondrej Kralik

40 landsholdssvømmere samlet i Idrættens Hus i Brøndby, for at deltage i Dansk Svømmeunions årlige eventcamp.


Fredag den 20. september var 40 landsholdssvømmere og trænere samlet i Idrættens Hus i Brøndby, for at deltage i den årlige eventcamp arrangeret af Dansk Svømmeunion. Målgruppen for eventen var svømmere kvalificeret til EM junior, EYOF-landsholdet, svømmere i Great Danes programmet (overgang fra junior til senior), samt svømmere på landsholdet (senior).

På førstedagen - af ialt to - var svømmerne samlet i forbindelse med den såkaldte ”Atletuddannelse”. Her var målet at dele den nyeste tilgængelige viden med svømmerne således at de er i stand til at tage beslutninger, der hjælper med at fremme deres svømmekarriere.

 

     

 

Denne gang var fokus på modul 1, der inkluderer emner som anti-doping, ernæring, fysisk træning, og restitution. 

 

Anti Doping Danmark

Alle teoretiske oplæg om fredagen tog plads i Allan Simonsens mødelokale, og det første oplæg handlede om at blive klogere på de forbudte præstationsfremmende stoffer og hvilke konsekvenser det måtte have, hvis svømmerne blev fanget af lovens lange arm. Anti Doping Danmarks seniorkonsulent, Annemarie Haahr Kristensen, havde forberedt et spændende oplæg omhandlende regler, lovgivning samt forskellige scenarier hvor svømmerne skulle tjekke deres viden om doping, medicin og kosttilskud. Det var tydeligt at se, at svømmerne havde styr på reglerne vedrørende doping. For mange svømmere på landsholdet, så er dopingtests, whereabouts (for nogen) en naturlig del af deres hverdag.

Den erfarne og rutinerede svømmer, Frans Johannessen sagde: ”Det er altid lærerigt, specielt hvis du er her første gang, men derudover er det ikke nogen nye ting der kommer. Men det er nu meget rart at få opsummeret nogle af tingene, således at man ikke glemmer dem”.

18-årige Lucas Strøbek, Great Danes landsholdet, havde denne kommentar om anti doping oplægget:  ”Denne event er med til at give mig de nødvendige redskaber til både den fysiske træning og i særdeleshed anti doping. Fedt at få nogle konkrete hjemmesider samt apps, der er behjælpelige, når man står i en situation og mangler svar.

Med andre ord - hellere være sikker, end at stå med en hvis legemsdel i vandskorpen. Uanset om man er erfaren eller mindre erfaren med landsholdssvømning, så er der altid noget, man kan tage med sig.

 

Anti Doping Danmark ved Annemarie Haahr Kristensen

 

 

Ernæring

For at have succes og kunne blande sig blandt de bedste svømmere i Danmark og internationalt spiller ernæring og kost en væsentlig rolle i en svømmers hverdag. I den forbindelse havde Kasper Dideriksen fra Team Danmark forberedt et oplæg om, hvordan man mest optimalt sammensætter den rigtige kost til forskellige situationer. Kulhydrater, proteiner, fedt, vitaminer og mineraler var alle emner der blev gennemgået, og flere eksempler på sunde og næringsrige kosttallerkner blev illustreret. Det var strategisk velplaceret af arrangørerne at frokosten efterfulgte ernæringsoplægget. Svømmerne havde derfor en tilrettelagt mulighed for at påbegynde gode spisevaner og i praksis stifte bekendtskab med, hvad de kort forinden var blevet præsenteret for. 

 

Ernæring ved Kasper Dideriksen Team Danmark

Styrketræning

Ernæring og kost spiller som bekendt en væsentlig rolle for en svømmers succes, og den er med til at give svømmerne de byggesten og den energi, de skal bruge i løbet af deres træning. Som bekendt så foregår alt træning ikke kun i vandet, men derimod også på landjorden. Nærmere bestemt i det fysiske træningslokale. Her bliver udholdenhed sat på prøve. Der løftes tungt og mange taler om, at dette er stedet, hvor det krigeriske kommer frem. Det er her jernet smedes, og det er her mange medaljer bliver grundlagt. For mange atleter, så kan den fysiske træning være et element der skal overstås, men det er unægtelig en del som ikke kan overses. Derfor havde Nicolaj Poulsen forberedt et sjovt praksisorienteret oplæg, hvor fokus var på korrekt teknik og samarbejde. Dette var en god mulighed for svømmerne for komme væk fra teorilokalet og få brugt kroppen. Det var da ikke helt tilfældigt, at Nicolaj havde samlet svømmerne i Team Danmarks styrketræningslokale under det billede, hvor Pernille Blume er afbildet. Et billede, der agerer som motivation for mange af de unge landsholdssvømmere og kolleger.

 

 

  

 

 

Det var tydeligt at se, at det var de bedste svømmere i landet - de bedste konkurrenter - de største konkurrencemennesker. For allerede i opvarmningen i den fysiske del, gik der sport i den, og det bedste kom frem i alle. En blanding af sund fornuft, vildskab, og i særdeleshed kammeratskab på tværs af alder og køn.

 

Det er fedt med disse events, for det giver mig/os muligheden for at dele viden med hinanden, hjælpe med at få gode ideer og bare ha’ en hyggelig og social tid sammen. Vi har det til fælles, at vi alle er svømmere så det gør det lidt nemmere at snakke med hinanden. Men dejligt at se at de ældre og lidt mere erfarne svømmere hjælper med at gøre det hele til en fed event”, siger 19-årige Andreas Hansen, der er tilknyttet Holdkap projektet.

 

19-årige Victoria Bierre fra seniorlandsholdet havde følgende kommentar:

”Det er altid en god ide at samle svømmerne til et fysisk træningspas. Det er med til at give de lidt mindre erfarne svømmere en mulighed for at stifte bekendtskab med helt specifikke øvelser. Plus, det er rart, at Nicolaj har en stor forståelse for svømning så det gør bare at troværdigheden er højere. Det giver os også en mulighed at hjælpe hinanden på tværs af alder med at dele viden”.

 

Restitution

Der er mange komponenter, der skal lægges sammen for at få succes i svømmesporten. Kost og ernæring, fysisk træning, samt viden om anti doping, men i særdeleshed også viden om restitution. Oplægget om restitution foregik ved Lars Johansen, og her fik svømmerne et stort indblik i den fysiologiske og mentale del af sporten. Man kan ikke blive verdensmester ved at ligge på sofaen, men det kan være en hjælp - vel og mærke hvis tiden bliver brugt korrekt. Hård træning hænger nemlig sammen med restitution, og er derfor en vigtig del. Mange kender følelsen af at ramme ”muren”, en fysisk tilstand som bestemt ikke er behagelig, og som man så vidt muligt vil forsøge at undgå – specielt når man er i konkurrence.

Svømmerne fik derfor præsenteret diverse redskaber, som de kan bruge i deres hverdag - heriblandt, mentale træningsøvelser som omhandler afspænding. Derudover fik svømmerne afspillet lydklip fra verdensrekordholder på 200 bryst Rikke Møller Petersen, der var med til at give sit synspunkt og indblik omkring de fysiologiske aspekter omkring svømning. Som bekendt så hænger den mentale del sammen med den fysiske, og det er derfor et vigtigt punkt, som svømmerne skal fokusere på.

 

En glad landstræner

Disse teoretiske og praktiske oplæg er med til at skabe et fundament for succes, og er en del af den såkaldte ”Atletuddannelse”. Som skrevet tidligere så ønsker Dansk Svømmeunion - i samarbejde med Team Danmark - at svømmerne har optimale træningsbetingelser. Det var derfor også en glad landstræner, Stefan Hansen, som havde følgende kommentar:
 

”Der har været mange gode foredrag, som giver rigtig god mening. De er med til at give værdifuld viden til svømmerne - selvfølgelig forskelligt fra svømmer til svømmer - afhængigt af alder og hvor man befinder sig i sin karriere. Der er bestemt noget brugbart for hver især. Det var godt for svømmerne, at de kunne prøve nogle ting i praksis - her tænker jeg specielt på styrketræningen.”  

Endvidere var Dansk Svømmeunions landstræner glad for at se, at de lidt yngre og ældre var gode til at skabe relationer til hinanden:

"Det gode ved landsholdssamlinger er, at det giver svømmerne muligheder for at skabe relationer på tværs af grupper og alder. Det er godt at se. De skal ud og hygge sig og have det godt”.

 

Den resterende del af dagen bestod i at fremme de sociale relationer mellem svømmerne på tværs af landsholdsgrupperne. For på trods af at man svømmer alene på en bane, så svømmer man sammen som et landshold. Et landshold som svømmerne er stolte af at repræsentere, og sammen, på tværs af alder og køn, så hjælper de hinanden, og giver sig dermed de bedst mulige chancer for succes og medaljer til dem selv, klub, og land.

 

Se de seneste nyheder

10-02-2021 14:56:44

Freja Røjkjær Rasmussen er én iblandt vores knap 200.000 tørlagte medlemmer.

 
01-02-2021 13:28:16

Fra dags dato til 21. april er det muligt at kvalificere sig til europamesterskaberne på langbane.

 
26-01-2021 14:14:58

Tørlagte foreninger og medlemmer inviteres til online hjemmetræning.

 
21-01-2021 12:08:32

Landsholdssvømmerne Andreas Hansen og Matilde Schrøder er nye atletrepræsentanter.

 
15-01-2021 12:00:35

Årgangs- og børnecuppen afholdes som en række lokale og/eller regionale stævner.