Team Danmark: Elitesportsudøvere får øget fleksibilitet på erhvervsuddannelser
11-01-2017 11:25:00:
Af: Johanne Tolstrup
Treårigt forsøg giver elever på landets erhvervsuddannelser større fleksibilitet til at kombinere deres sportsgren med en uddannelse. Team Danmark, Undervisningsministeriet og Danske Erhvervsskoler står bag nyt initiativ.
Pressemeddelelse fra Team Danmark:
På mange af Danmarks gymnasier kan elitesportsudøvere tilrettelægge deres uddannelse, så de samtidig har tid til at dyrke deres sportsgren på højeste internationale niveau. Med en treårig forsøgsordning får elever på landets erhvervsskoler nu samme mulighed for at kombinere uddannelse med deres sportskarriere.
Eliteatleter fortjener fleksible rammer
I samarbejde med Undervisningsministeriet og Danske Erhvervsskoler har Team Danmark længe arbejdet for at skabe større fleksibilitet for elitesportsudøvere på erhvervsuddannelserne. Med en treårig forsøgsordning lemper undervisningsminister Merete Riisager (LA) nu reglerne på erhvervsuddannelserne for at give et langt mere fleksibelt råderum for både skoler og elever til at tilrettelægge uddannelsen for eliteatleter.
Direktør i Team Danmark, Lone Hansen, er glad for, at forsøgsordningen træder i kraft og ser frem til, at flere får mulighed for at kunne vælge en erhvervsfaglig uddannelse.
”Forsøget er en vigtig komponent i Team Danmarks arbejde for at udvikle eliteidræt på en socialt og samfundsmæssigt ansvarlig måde. Eliteatleterne fortjener gode rammer og vilkår for både at dyrke deres sport på højest mulige niveau og samtidig tage en uddannelse. Jeg håber, forsøget bliver positivt modtaget og får flere unge atleter til at prøve kræfter med en erhvervsfaglig uddannelse,” siger Lone Hansen.
Frihed til at vælge
Også undervisningsminister Merete Riisager er glad for ordningen, og hun er fuldt bevidst om, at hvis eliteatleter skal kombinere karriere med en uddannelse, kræver det fleksible rammer.
”Jeg er stolt af, at vi i Danmark har mange talentfulde eliteatleter, som gerne vil sikre deres fremtid ved at tage en ungdomsuddannelse. De skal selvfølgelig have frihed til selv at vælge, om de vil kombinere deres sport med en gymnasial uddannelse eller med en erhvervsuddannelse. Men hvis elitesportsudøvere skal gennemføre en erhvervsuddannelse samtidig med sportskarrieren, kræver det, at rammerne for uddannelsen er mere fleksible, end de er i dag,” siger undervisningsminister Merete Riisager.
Udlever drømmen 100 procent
Emma Jørgensen, der vandt OL-sølv i kajak i Rio 2016, er en af de atleter, der er i gang med en erhvervsuddannelse. Hun er ved at uddanne sig til maler, og fleksibiliteten er afgørende for, at hun eksempelvis kan tage på træningslejr:
”Jeg får lov til at passe min træning og kan derefter fokusere på uddannelsen. Det betyder, at jeg kan leve min drøm ud 100 procent, og både praktikstedet og skolen på en måde også støtter mig i valget om at være eliteatlet,” fortæller Emma Jørgensen.
Dispensationerne giver mulighed for at forlænge både grundforløbets første og anden del med op til 10 uger samt at forlænge hovedforløbet med op til 50 procent. Derudover bliver det muligt for eleverne at komme i skolepraktik i perioder, hvor de har ekstra travlt med deres sport. Forsøget træder i kraft den 10. januar 2017 og gælder i første omgang i tre år. For at blive en del af ordningen skal man have en sportslig godkendelse til en ungdomsuddannelse af Team Danmark. Atleterne opnår godkendelsen, hvis de opfylder nogle sportslige kriterier, der er opstillet af atletens specialforbund.
Yderligere oplysninger:
Lone Hansen, direktør i Team Danmark, tlf. 60 38 25 27
Magnus Wonsyld, uddannelses- og karrierekonsulent i Team Danmark, tlf. 30 10 42 68