Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
SvømmeSport blev oprettet af Dansk Svømmeunion i 2012. Frem til 2018 har nyhedssitet været drevet af studentermedarbejdere. Dette koncept ophørte imidlertid medio 2018. Herefter er hjemmesiden blevet driftet af Dansk Svømmeunions ansatte. Fokus på SvømmeSport er primært: high performance svømning, åbent vand, high performance udspring og konkurrencelivredning. Emnerne behandles primært på skrift men også via video i den udstrækning, det er muligt. Hjemmesiden skal gerne betragtes på lige fod med øvrige nyhedssites om svømning.
 
SvømmeSport er ikke at forveksle med Dansk Svømmeunions organisations-hjemmeside, som du finder på www.svoem.org 
 
Har ovenstående givet anledning til kommentarer eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlige, Nora Thomsen, på telefon: 44 39 44 53, e-mail: nt@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

19
Januar
2022
20
Januar
2022

OL-kvalifikationsstævne 2021

Danish Open

 

Tekst
Tekst


Open Water er nemt at prøve kræfter med


:
Af: Freja Marquardt

Open Water sæsonen er lige om hjørnet, og Herning Open Water starter ballet den første dag i juni. En af Danmarks mest erfarne Open Water svømmere opfordrer alle til at prøve kræfter med svømning i åbent vand.  


Open Water sæsonen står for døren, og nu er der ikke længe til det hele skydes i gang med Herning Open Water, der afholdes den 1. juni i et samarbejde mellem Herning Svømmeklub, Garmin Challenge Denmark og Dansk Svømmeunion. 

 

Mathilde Riis Sørensen, som senest har svømmet i Esbjerg Svømmeklub, er en af Danmarks mest erfarne Open Water svømmere, og hun har deltaget i alt fra store Internationale Mesterskaber til mindre stævner i Danmark. Hun opfordrer alle til at kaste sig ud i at prøve kræfter med Open Water, da det er forbundet med mange gode oplevelser i den danske natur. 

 

- I dag findes der mange gode begynderstævner rundt om i landet, så det er bare med at komme i gang. Det er en forholdsvis nem sport at kaste sig ud i. Hvis vejret er godt, og vandet er over 20 grader, kræver det nemlig ikke andet end badetøj. Flere stævner har korte distancer helt ned til 500m, og hvis havet virker lidt for stort til at begynde med, kan man med fordel holde sig til at svømme i søer og floder, hvor man også undgår brandmænd, siger Mathilde Riis Sørensen. 

 

Hun havde selv sin debut til et Open Water stævne tilbage i 2006, hvor hun som 18-årig tilbagelagde 10 km i Stige Kanal i Odense. 

 

- Jeg havde aldrig svømmet i åben vand før, og jeg ejede endnu ikke en våddragt, så det blev i almindelig badedragt. Det var en kold fornøjelse men også en rigtig fed oplevelse, som gav mod på mere. Efterfølgende købte jeg en våddragt, og året efter deltog jeg i flere løb og vandt mit første danske mesterskab på 10km. Dansk Svømmeunion lagde flere kræfter i projektet, og der kom flere forskellige løb og distancer rundt omkring i landet, siger Mathilde Riis Sørensen. 

 

Interessen for Open Water opstod, da hun som distance svømmer i bassinet manglede udfordringer – 800 og 1500 fri var bare ikke langt nok til Mathilde Riis Sørensen. Derfor så hun en mulighed i Open Water, hvor hun kunne deltage i nogle længere distancer og større konkurrencer end gennem hendes bassinsvømning. 

 

Hun har dog kunnet anvende sin store træningsbaggrund fra bassinet til at gennemføre de længere distancer til Open Water, men der er dog alligevel stor forskel på de to konkurrenceformer og svømmestilarter. 

 

- Den helt store forskel ligger i orienteringen mens man svømmer, samt det at man har mere nærkontakt med de andre svømmere. I åben vand svømning ligger der typisk bøjer man kan orientere sig efter, men det kræver selvfølgelig at man kigger fremad i forbindelse med sin vejrtrækning. Det er noget, som jeg har trænet mere specifikt efterhånden som min interesse for åben vand svømning steg, siger Mathilde Riis Sørensen.

 

 

 

Mathilde Riis Sørensen på vej til at blive Dansk Mester på 10 km Åbent Vand i 2012. 

Foto: Privatfoto 

 

Mathilde Riis Sørensen har rejst verden rundt med sin deltagelse ved Open Water, og hun understreger, at noget af det fedeste ved sporten jo er, at man får mulighed for at få nogle helt andre oplevelser end man kan i en svømmehal afhængigt af sted, strøm, vind og vejrforhold. 

 

- Jeg har utallige gode minder fra de løb jeg har deltaget i, igennem årene. Det har givet mig nogle rigtig fede naturoplevelser rundt omkring i verden, som jeg ikke ville ha fået i en svømmehal. Jeg har bl.a. svømmet med sæler i Øresund, kulørte koralfisk i Dubai samt svømmet i Hudson river med frihedsgudinden i baggrunden, siger Mathilde Riis Sørensen. 

 

Den største svømmemæssige udfordring var tilbage i 2012, da Mathilde Riis Sørensen deltog i et Grand Prix stævne i Canada på 32 km. Det primære mål med turen til Canada var deltagelse ved World Cup på 10 km samme sted, men efter den konkurrence var afviklet, var der tre hviledage, inden det gik løs med de 32 km. 

 

- Vi startede tidligt om morgnen på den ene side af søen, jeg begav mig ud på den lange tur kun iført badedragt og smurt ind i svinefedt, da vandtemperaturen lå mellem 16-19 grader. Jeg havde min egen personlige følgebåd med hele vejen, med min træner Thomas Stub og en lokal fransktalende bådfører. Vi lavede et system med at jeg hvert kvarter ”blev fodret” med energibarer og energidrik ved hjælp af en hjemmedesignet foderstang, da jeg ikke måtte have fysisk kontakt med båden på noget tidspunkt, siger Mathilde Riis Sørensen.  

 

Hun svømmede og svømmede i flere timer uden at kunne se land, men da det endelig dukkede op ude i horisonten, gav det fornyede kræfter til at tilbagelægge det sidste af turen. 

 

- Jeg kom i land efter 7 timer og 43 minutter, med en GPS der viste at jeg pga. strømforholdende havde svømmet hele 35 km, og jeg har sjældent været så stolt af mig selv og haft så trætte arme, siger Mathilde Riis Sørensen. 

 

 

SvømmeSport takker Mathilde Riis Sørensen for interviewet! Se de seneste nyheder

10-02-2021 14:56:44

Freja Røjkjær Rasmussen er én iblandt vores knap 200.000 tørlagte medlemmer.

 
01-02-2021 13:28:16

Fra dags dato til 21. april er det muligt at kvalificere sig til europamesterskaberne på langbane.

 
26-01-2021 14:14:58

Tørlagte foreninger og medlemmer inviteres til online hjemmetræning.

 
21-01-2021 12:08:32

Landsholdssvømmerne Andreas Hansen og Matilde Schrøder er nye atletrepræsentanter.

 
15-01-2021 12:00:35

Årgangs- og børnecuppen afholdes som en række lokale og/eller regionale stævner.