Er det realistisk at dyrke eliteidræt på højeste niveau og samtidig tage en videregående uddannelse?
22-06-2018 09:34:00:
Af: SvømmeSport
Rikke Møller Pedersen er netop blevet bachelor og fortæller her om sine gode erfaringer med at være studerende og elitesvømmer på samme tid.
Da Rikke Møller Pedersen havde gennemlevet en årrække udelukkende med svømning på programmet og havde rundet de 24 år, var det tid til at finde nye udfordringer parallelt med at svømmetræningen stadig skulle indgå i hverdagen. Og svømmeren fra Odense var ikke i tvivl om, hvad det var, hun gerne ville. Hun ville gerne i gang med en videregående uddannelse.
Fire år tidligere var Rikke blevet student. Og på det tidspunkt skulle bøgerne lægges på hylden for en stund, kunne hun mærke. Så her gik hun all in med svømningen, som fik lov til at fylde døgnets 24 timer for den dengang 20-årige svømmer.
- Da jeg dengang besluttede mig for, at jeg skulle holde en pause væk fra bøgerne tænkte jeg lidt på, at jeg jo så ville være lidt ældre end mine medstuderende, når jeg engang skulle i gang med at læse igen. Men jeg tænkte, at det nok skulle gå. Og jeg havde bare sådan brug for en pause. Så efter gymnasiet var jeg med til mit første VM i Rom, og derefter havde jeg bare fire forrygende år, som kulminerede med min verdensrekord ved VM i 2013.
Leisure Management på UCSJ blev Rikkes valg af uddannelse
Sommeren 2013 søgte Rikke ind på UCSJ (University College Sjælland), som i dag har ændret navn til Professionshøjskolen Absalon. Rikke ville studere Leisure Management.
- Det er management om fritids- og oplevelsesindustrien. Undervejs skal man specialisere sig. Jeg valgte her linjerne eventmanagement og marketing.
Rikke var blandt i alt 120, der blev optaget på studiet i 2013. De mange studerende blev efterfølgende inddelt i to større hold. På årgangen var der foruden Rikke også en eliteatlet fra ishockey og to eliteatleter fra fodbold. Hertil var der en del, der dyrkede meget musik ved siden af samt en del, der også havde selvstændigt firma at passe.
”Det er altså muligt at tage en videregående uddannelse
sideløbende med, at man dyrker elitesport på højeste niveau”.
Forud for studiestart var Rikke ikke videre bekymret for, om studiet kunne passes sideløbende med de mange timer, som svømningen ville kræve.
- Nej, jeg var ikke bekymret. Da jeg var ny på landsholdet, lærte jeg svømmerne Louise Jansen og Julie Hjorth-Hansen at kende. De var begge to studerende sideløbende med, at de havde deres svømmekarrierer at passe. Louise læste økonomi og Julie læste medicin. Jeg tror jeg var lidt fascineret af, at de magtede begge dele. De virkede som hele mennesker og havde en masse spændende at byde ind med – udover svømning. Jeg syntes, de virkede som meget stærke kvinder. Og hvis det var muligt for dem, ja, så måtte det vel også være muligt for mig. Så de har på den måde været forbilleder for mig. På samme måde håber jeg også på at kunne inspirere andre til også at turde kaste sig ud i en videregående uddannelse. Det er altså muligt at tage en videregående uddannelse sideløbende med, at man dyrker elitesport på højeste niveau. Det budskab vil jeg meget gerne give videre i dag.
Hvordan var det at blive en del af et stort studiehold/en klasse?
- Det var helt stille og roligt. Og første studiedag var jo sådan en dag, hvor vi alle var spændte og nervøse og så hinanden an. Det viste sig at være rigtig rart at blive en del af en klasse. Og jeg oplevede også, at det faktum, at jeg var et par år ældre end de fleste andre, ikke betød det mindste. I mit træningsmiljø er der jo også mange, der er yngre. Og når man er i 20’erne, så betyder alder slet ikke så meget. Derimod betyder det meget at finde ud af hvem, man har god kemi med. Og det er jo almindeligt i alle sammenhænge.
Var du ”hende den kendte svømmer” blandt dine medstuderende?
- Jeg var faktisk ret bekymret for, da jeg startede på holdet, hvordan folk ville opfatte mig. Ville de føle, at jeg var en særlig person. Det tænkte jeg en del over. Jeg havde sådan brug for at være noget andet end svømmeren, og heldigvis gik det meget bedre, end jeg havde turdet håbe på. Som udgangspunkt var der nogen, der spurgte ind til min svømmebaggrund. Men det gav bare noget at snakke om for en stund. Og jeg viste hurtigt en anden side af mig selv. Jeg ville jo gerne her skabe et andet netværk og fokusere på en anden side af min person. Det var jeg bevidst om.
Og mine medstuderende tog rigtig godt imod mig – også som den studerende Rikke.
Har du fået hjælp undervejs til at få din uddannelse skruet sammen på en sådan måde, så den kunne matche dine særlige behov i forhold til din svømning?
- Jeg var i dialog med Team Danmark efter at jeg havde fundet frem til hvilken uddannelse, jeg gerne ville i gang med. Hos Team Danmark havde de ikke tidligere haft nogle eliteatleter på den uddannelse. Men jeg kunne læse mig til, at der ikke var obligatorisk undervisning. Team Danmark anbefalede mig, at jeg kastede mig ud i det med første semester, og så kunne vi se, hvordan det gik. Så det gjorde jeg. Og det viste sig at være godt. På studiet har de været super gode og lyttet rigtig meget til mig. Jeg har fra semester til semester kunne ændre i mine planer. Det gjorde jeg eksempelvis op mod OL i 16. Her prioriterede jeg kun at have to fag. Og efter OL tog jeg så til gengæld flere fag, end jeg burde. På studiet sagde de altid: ”Du styrer det – du ved, hvad du har behov for”. Og mine planer er nok blevet ændret to – tre gange undervejs.
Hos Team Danmark har jeg også fået rigtig god hjælp og støtte. De har flere gange haft dialogen med studiet om, hvordan vi kunne løse forskellige udfordringer. Eksempelvis har jeg haft brug for at rykke nogle eksaminer. Det har så betydet, at der skulle findes ressourcer i forhold til at finde en censor. Den slags ting har Team Danmark været gode til at hjælpe mig med.
Rikke Møller Pedersen sætter verdensrekord i 200 bryst ved VM i 2013. Copyright: Patrick Kraemer.
Copyright: Patrick Kraemer.
Hvad har dit hold eller din klasse betydet for dig?
Det har været som en klasse for mig. Og den har betydet rigtig meget. Jeg knyttede mig til det hold, som jeg startede sammen med. Og vi havde det rigtig godt sammen. Så jeg talte med skolen om, hvordan jeg kunne få flest mulige timer sammen med klassen. De var gode til at hjælpe mig med at sætte fagene sammen på en sådan måde, så jeg fik flest mulige undervisningstimer sammen med klassen. Og når jeg så kom ind på nye årgange, så blev det lidt mere overfladisk. Men jeg holdt fast med dem jeg begyndte i klasse sammen med. Og blandt dem har jeg knyttet venskaber i dag. Det er jeg meget glad for.
Den bachelor-uddannelse som Rikke har taget, er en professionsbachelor. Uddannelsen er nomeret til 3,5 år fordelt på tre års skolegang og et halvt års praktik. Rikke forlængede sin uddannelse med halvandet år på grund af svømningen. Således har Rikke været fem år om sin bachelor.
Nu er din bacheloruddannelse i hus. Hvad skal der så ske nu?
- Jeg vil gerne have en kandidatgrad senere. Men først vil jeg gerne se, om der er noget arbejdserfaring for mig derude - og så se, hvad det kan være. Jeg har en idé om, at jeg med min viden gerne vil være med til at prøve at fremme min sport. Jeg vil se, om jeg kan være med til at gøre en forskel og på den måde give noget tilbage til klubberne. Det kunne også være fedt hvis muligheden fremover bød sig, at jeg kunne være i en virksomhed og dér samtidig tage en kandidat. Det er det, jeg håber på for øjeblikket.
Rikkes bachelor (hovedopgave) blev skrevet i marketing og det er således indenfor det felt, at Rikke har sin specialisering. Her var fokus på hvordan virksomheder kan benytte influencer marketing til at øge kendskab og salg.
Hvordan fejrede du din bachelor?
Det var så mærkeligt. Det var fredag den 8. juni om formiddagen, og da jeg skulle flyve videre til stævne-serien Mare Nostrum senere samme dag, havde jeg sagt til mine venner og familie, at de ikke skulle møde op, for der blev ikke tid til noget. Så jeg kom ud fra min eksamen ved 10.00 tiden, og så stod jeg der og var pludselig færdig med fem års studier. Men det var også en fed følelse.
Med den beståede eksamen i hus hoppede jeg i min bil og kørte direkte til stranden. Her tilbragte jeg et par timer i mit eget selskab. Og det var faktisk meget fint. På den måde fik jeg mulighed for selv at tænke lidt tanker i ro og fred før turen gik videre til Mare Nostrum stævnerne i Sydeuropa et par timer senere.
Afslutningsvis vil vi da gerne lige høre, hvilken karakter Rikke fik for sit speciale.
- Jamen det gik rigtig godt. Jeg fik faktisk 12. Så det var jo dejligt.
Sådan! Stort tillykke til Rikke Møller Pedersen med hendes bacheloruddannelse og tillykke med den fornemme karakter. Så kan det ikke gøres bedre.
Om Rikke Møller Pedersen
Rikke Møller Pedersen er 29 år og har sin daglige træning på det nationale træningscenter/NTC på Bellahøj.
Rikke deltager ved DM på langbane i Odense Universitets Svømmehal i perioden 12. – 15. juli og kan derefter følges ved EM på langbane i Glasgow. Her er Rikke udtaget sammen med 16 andre svømmere. EM i Glasgow finder sted i perioden 3. – 9. august.
Er du eliteatlet og har du spørgsmål til Rikke om hendes erfaringer med at tage en videregående uddannelse, er du velkommen til at sende dine spørgsmål til Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlig, Nora Thomsen, på e-mail: nt@svoem.dk Så vil dine spørgsmål blive videresendt til Rikke.