Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
11-02-2019 18:20:00
 

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes og driftes af Dansk Svømmeunion. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

22
Februar
2019
Svømning
SA Grand Prix International Swimming Meet
Stellenbosch, Sydafrika
23
Februar
2019
Svømning
Fördemaster
Flensborg
1
Marts
2019
Svømning
Kronborg Open 2019
Helsingør Svømmehal

NM & NM-Junior 

 

Tekst
Tekst


Lasses hjerte satte en stopper for svømning – Del 1


11-10-2014 14:20:00:
Af: Anne Vegeberg Hansen

19-årige Lasse Lykke Nielsen fortæller om den dag, hans drøm om en international svømmekarriere braste.


Lasse Lykke Nielsen trænede i flere år for en karriere som international topelitesvømmer. Foto: SvømmeSport.

 

- Jeg glemmer aldrig den dag, siger Lasse Lykke Nielsen, da han mødes med SvømmeSport for at fortælle om sit liv, efter at han den 1. februar faldt om under en morgentræning i det Nationale Træningscenter (NTC) i Bellahøj.

 

Det er otte måneder siden, at der blev vendt op og ned på hans liv, men selv husker han det, som var det i går.

 

 - Vi startede som sædvanlig ud med styrketræning, og det var ikke specielt hårdt, men blot ren rutine. Da jeg så hoppede i vandet, kunne jeg mærke, at jeg var træt. Jeg troede dog bare, at det var, fordi jeg havde været på studietur hele ugen forinden sammen med min klasse, fortæller 19-årige Lasse, der læser på Niels Brock Gymnasium under Team Danmark-ordningen.

 

Han begyndte at svømme, da han var 10 år gammel, fordi hans forældre planlagde at købe en båd og derfor tænkte, at det nok ville være godt, hvis han lærte at svømme. Det viste sig dog hurtigt, at Lasse havde evner i vandet, og han blev sat på talentholdet i Helsinge Svømmeklub kort tid efter.

 

- Lasse startede i Helsinge Svømmeklub i august 2005 på begynderholdet, og herefter udviklede han sig. Han er én af de få svømmere, jeg har mødt, som på en loyal og pligtopfyldende måde har forvaltet sit uomtvistelige talent fra den første gang, jeg mødte ham, siger Jens Frederiksen, som igennem flere år har stået i spidsen for Lasses træning i Helsinge Svømmeklub.

 

Lasse Lykke Nielsen begyndte at svømme, da han var 10 år gammel og viste hurtigt, at han havde talent. Foto: Lasse Lykke Nielsen.

 

Især fra 2011 gik det rigtig stærkt for den unge elitesvømmer, som derfor også blev nødt til at tænke i andre træningsbaner. Den unge nordsjællænder endte som følge heraf op med i sommeren 2013 at rykke sin daglige træning til NTC, hvor træningspartnerne var stærkere og bassinet længere.

 

- Til at starte med elskede jeg bare at svømme. Men da jeg var omkring 14 år gammel, begyndte jeg at tænke: Okay, jeg kunne måske godt blive rigtig god til det her, og jeg drømte om en karriere som elitesvømmer. Så da jeg blev ældre og savnede nogen at konkurrere mod til træning – én der kunne udfordre mig i vandet – måtte der ændringer til, fortæller Lasse.

 

Men kun knap syv måneder efter træningsskiftet til NTC, stoppede det hele brat.

 

”Jeg kæmpede alt, hvad jeg kunne”

- Normalt plejer jeg godt at kunne svømme op med Jeanette (Ottesen, red.), men jeg kæmpede virkelig for at følge med, da vi svømmede mod hinanden den morgen. Jeg kæmpede alt, hvad jeg kunne, og jeg kunne mærke, at min puls hamrede af sted.

 

- Jeg kunne næsten ikke få vejret, fortæller Lasse, da han husker tilbage til den 1. februar.

 

Den unge elitesvømmer oplever, at det begynder at sortne for øjnene, og hans hjerte hamrer mere og mere voldsomt, hvorfor han går til cheftræner Shannon Rollason.

 

- Han beder mig om at sætte mig på kanten og læne hovedet ned mellem benene. Derfra sortner det, og jeg kan ikke huske noget.

 

Det viser sig, at Lasse får hjertestop, og da han vågner op på sygehuset fem timer senere, har han ingen erindring om, hvad der er sket i mellemtiden.

De efterfølgende fire måneder rådes han til at skære betragteligt ned på sin træning både i og uden for bassinet. Lægerne har nemlig en ide om, at Lasse har den medfødte hjertesygdom ARVC, der betyder, at hans højre hjertehalvdel vokser sig abnorm stor, jo mere han træner, og jo højere hans puls bliver. Og det øger risikoen for et nyt hjertestop.

 

-  Jeg sagde til dem, at jeg stadig blev nødt til at hoppe i vandet, for hvis jeg ikke får trænet dagligt, kan jeg ikke falde i søvn. Og jeg håbede virkelig, at det ikke var den sygdom, men at jeg bare havde været ramt af stress og derfor kunne komme til at træne normalt igen.

 

Men i juni 2014 sker det, som Lasse frygtede. Lægerne diagnosticerer ham med ARVC.

 

- Da jeg fik beskeden, tænkte jeg bare: Pis! Hvad skal jeg så bruge alt min tid på? 

 

Læs anden del af "Lasses hjerte satte en stopper for svømning" søndag den 12. oktober her på SvømmeSport.

 

Fakta om Lasse Lykke Nielsen

- 19 år

- Enebarn og kommer fra Alnisse Nord nær Helsinge

- Går på Niels Brock Gymnasium

- Begyndte at svømme som 10-årig i Helsinge Svømmeklub og rykkede til NTC i sommeren 2013

- Favoritdistance: 200 m fri

- Indehaver af adskillige klubrekorder i Helsinge Svømmeklub både som årgangs-, junior- og seniorsvømmer

- 16 DM-medaljer fra årgangs- og juniorrækkerne samt 34 Øst-medaljer fra årgangs-, junior- og seniorrækkerne

- Deltog i Ungdoms-OL i 2011 samt I-Tup som årgangssvømmer

- Kåret til Årets Idrætsfund 2011 i Gribskov Kommune

- Juniorlandsholdssvømmer fra 2012-2013

 

Lasse havde ikke oplevet problemer med sit hjerte inden den 1. februar. Læs mere om hans hjertesygdom ARVC her.

 

Læs også "Lasse Lykke Nielsen til NTC" 

Se de seneste nyheder

11-02-2019 18:20:00

Den danske OL-guldvinder Pernille Blume har i begyndelsen af året fået foretaget en vellykket operation for at få lukket et mindre hul ved hjertet.

 
11-02-2019 09:17:00

Martin Bang Christensen har de forgangne to weekender forberedt sig til Grand Prix i Rostock - det resulterede i en flot førsteplads ved tysk tårnmesterskab.

 
05-02-2019 10:01:00

Du kan godt begynde at glæde dig. Der er præcis to måneder til, at de første svømmere hopper i vandet ved Danish Open, som i år har fået helt nyt format.

 
01-02-2019 17:04:00

Partnerskabet mellem H2Odense, Odense Kommune og Dansk Svømmeunion skal blandt andet resultere i et styrket strategisk fokus på processen fra talentudvikling til international high performance, udviklingsplaner for konkurrencetrænerne samt bidrag, der skal styrke samspillet mellem træningsmiljøerne på Fyn.

 
01-02-2019 13:53:00

De kommende tre uger venter tre stævner for 20-årige Martin, som har afgørende betydning for udspringerens mulighed for deltagelse ved de kommende store internationale mesterskaber.