Dansk overdommer ved VM
25-07-2019 08:45:00:
Af: Rebecca Hegelund
Danmark er ikke kun repræsenteret i bassinet under Verdensmesterskaberne – også på kanten er der dansk islæt at finde.
Det er ikke bare sådan lige at blive overdommer ved et Verdensmesterskab i svømning. Det kræver nemlig en plads i FINA’s Tekniske Svømmekomite (FINA TSC). Udpeges man til en sådan plads, så er man til gengæld også med der, hvor det hele sker:
– FINA TSC er med til at besætte alle nøgleposterne ved OL og VM, hvad enten det er på langbane, kortbane eller for juniorer, så med en plads i komiteen er du altså en del af ledelsesteamet ved de her store mesterskaber, fortæller Jens-Christian Iversen, formand for dommerudvalget i Dansk Svømmeunion.
I december 2017 blev Jens-Christian Iversen udpeget til at indtage en af pladserne i FINA TSC. Foruden FINA er han også medlem af LEN’s Tekniske Svømmekomite (LEN TSC), hvorved han har været med til at lede og fordele arbejdet under EM – her ligeledes gældende for både langbane, kortbane og juniorer.
– Jeg har været FINA-dommer siden 2002 og deltaget ved en række mesterskaber. Her har jeg fungeret som bane- eller vendedommer, men aldrig som overdommer, for det kræver jo en plads i FINA TSC/LEN TSC. Jeg var overdommer ved EM i Glasgow sidste sommer, og ved VM på kortbane i Kina i december blev jeg så udpeget til at være en af fire overdommere ved VM her i Gwangju, hvilket jeg tager som en kæmpe ære, fortæller Jens-Christian Iversen.
En blåstempling af dansk officialuddannelse
Som medlem af FINA TSC kan en overdommer ikke komme højere i systemet eller få større indflydelse. Medlemmer af komiteen er nemlig med til at påvirke regler og tolkninger for svømning, ligesom de udpeges til at dømme ved de største svømmebegivenheder i verden.
– Når en dansk dommer udpeges til FINA TSC/LEN TSC er jeg ikke i tvivl om, at det er en blåstempling af det høje overdommerniveau, som er i Danmark generelt, og af vores officialuddannelse. Det er et vidnesbyrd om, at danske overdommere er højt respekteret og meget erfarne, hvilket også er internationalt anerkendt, fortæller Jens-Christian Iversen og fortsætter:
– Jeg får naturligvis mulighed for at præge de store mesterskaber, men fremfor alt får jeg også den mulighed, at jeg kan tage en masse værdifulde oplevelser og erfaringer med tilbage til Danmark til gavn for vores egne stævner og officialuddannelsen.
En god og fair afvikling
At være overdommer ved et verdensmesterskab – eller et OL for den sags skyld – er en oplevelse af den helt særlige slags. Særligt ved OL er det et velkendt faktum, at laver en overdommer fejl, så kan de sendes hjem. Men det er ikke noget, som påvirker den danske overdommer alt for meget.
- Jeg tænker ikke på det, når jeg står i situationen, fordi det for mig handler om at træffe den rigtige beslutning og træffe den hurtigt. Jeg forventer, at jeg gør mit bedste, således afviklingen bliver så god og fair som muligt, for det fortjener svømmerne med alt den træning og tid, som de har lagt i at nå hertil, fortæller Jens-Christian Iversen og slutter:
– VM er bare helt anderledes end alle andre stævner – bortset fra OL. Faciliteterne, svømmerne, trænere, tilskuerne, medierne og FINA. Alt er bare større end ved andre stævner. Naturligvis har jeg været lidt nervøs forud for begyndelsen på mesterskaberne, for presset er stort fra alle disse omgivelser, men jeg ved, at når først jeg står med fløjten, så er jeg helt rolig og tryg. Så gør jeg brug af alt min viden og alle mine erfaringer fra andre stævner og mesterskaber, og så bliver det her et ”helt almindeligt svømmestævne”, hvor jeg skal jeg gøre, som jeg plejer.
Forud for Jens-Christian Iversens udpegelse til FINA TSC sad danske Søren Korbo i mange år i komiteen, ligesom han også havde plads i LEN TSC. I begge komiteer arbejdede han ligesom Jens-Christian Iversen hårdt for at sætte et tydeligt dansk aftryk.