Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
SvømmeSport blev oprettet af Dansk Svømmeunion i 2012. Frem til 2018 har nyhedssitet været drevet af studentermedarbejdere. Dette koncept ophørte imidlertid medio 2018. Herefter er hjemmesiden blevet driftet af Dansk Svømmeunions ansatte. Fokus på SvømmeSport er primært: high performance svømning, åbent vand, high performance udspring og konkurrencelivredning. Emnerne behandles primært på skrift men også via video i den udstrækning, det er muligt. Hjemmesiden skal gerne betragtes på lige fod med øvrige nyhedssites om svømning.
 
SvømmeSport er ikke at forveksle med Dansk Svømmeunions organisations-hjemmeside, som du finder på www.svoem.org 
 
Har ovenstående givet anledning til kommentarer eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlige, Nora Thomsen, på telefon: 44 39 44 53, e-mail: nt@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

17
Juni
2024
Svømning - Svømmetider
EM Langbane 2024 - Beograd, Beograd

25. maj - Milan Gale Muškatirović Sports Center

OL-kvalifikationsstævne 2021

Danish Open

 

Tekst
Tekst


VM-kvalifikationer og mesterskabstitler for juniorer på spil ved Danish Open og DM Junior 2019


02-04-2019 11:21:00:
Af: Rebecca Hegelund

De danske seniorsvømmere har i år mulighed for at kvalificere sig til VM, mens juniorsvømmerne kæmper om mesterskabstitler og deltagelse ved internationale stævner.


Når Danish Open og DM Junior 2019 fløjtes i gang fredag den 5. april, er det til et både nervepirrende og begivenhedsrigt stævne, hvor der vil være hård kamp om pladserne til sommerens mange internationale mesterskaber, ligesom der vil blive svømmet stærkt for at få titlen af Dansk Juniormester.

 

For de stærkeste seniorsvømmere er hovedmålet ved forårets kvalifikationsstævne sommerens VM på langbane i Gwangju, mens det for juniorsvømmerne både er mesterskabstitlerne og mulighederne for at kvalificere sig til internationale stævner som EM Junior i Kazan og VM Junior i Budapest, der er fokus på. Derudover er der også landsholdskriterierne for den kommende sæson, som både senior-, Great Danes- og juniorsvømmerne med sikkerhed vil skele til, når de hopper i bassinet.

 

– I år handler Danish Open og DM Junior for mig om at møde trænerne, klublederne og svømmerne fra hele landet. Jeg glæder mig til at se, hvordan svømmerne vil placere sig i de forskellige landsholdsgrupper, ligesom det bliver spændende at følge, hvem der kvalificerer sig til de internationale mesterskaber. Det er jo den første event for mig som landstræner, og jeg håber dels at lade mig overraske af dansk svømnings mange potentialer og dels at få skabt mig et solidt fundament for det fremtidige arbejde frem mod OL i 2020 og 2024, fortæller Stefan Hansen, landstræner i Dansk Svømmeunion.

 

Foto: Patrick Kraemer

 

Helt ny struktur ved årets stævne

Ved årets Danish Open er indført en ny struktur, hvor DM for juniorsvømmerne afholdes samtidig. Den nye struktur er indført på baggrund af dialog mellem Trænernetværket og Dansk Svømmeunion, som har vurderet, at det ville gavne DM Junior med et nyt set-up. Samtidig udvides eventen fra fire til fem dage.

 

– Jeg ser frem til årets udgave af Danish Open, fordi vi med det nye set-up får samlet landets allerbedste junior- og seniorsvømmere på samme tid til et mesterskabsstævne med et internationalt konkurrenceaspekt. Det skaber ikke bare en særlig stemning i hallen, det får også samtlige svømmere til at yde en ekstra indsat for at opnå den bedste individuelle præstation, forklarer Lars Green Bach, sportschef i Dansk Svømmeunion.    

 

Foruden sammenlægningen af de to stævner er der også indført en helt ny ærespris, som svømmerne har mulighed for at vinde. Med prisen vil der komme fokus på dagens bedste præstation samlet set, idet der alle fem stævnedage uddeles en pokal til den herre og den dame, som har opnået højest FINA-pointscore.

 

– Vi har indført æresprisen for at skabe ekstra opmærksomhed på de bedste præstationer, som også rækker ud over en individuel placering i et enkelt løb og det at kvalificere sig. Tiltaget med prisen er et forsøg på at belønne dagens bedste indsats samlet set, fortæller sportschef Lars Green Bach. 

 

Taastrup Svømmehal danner rammerne 

Det er i helt nye rammer, at Danish Open og DM Junior 2019 vil udspille sig om en lille uges tid. Efter fundet af skimmelsvamp og bakterier på i Bellahøj Svømmestadion tog Dansk Svømmeunion den svære beslutning at flyttet eventen til en ny lokation. Her tilbød Høje-Taastrup Kommune og Startfællesskabet VAT-Copenhagen at stille både svømmehal og frivillige kræfter til rådighed, således stævnet kunne afholdes som planlagt.

 

– Det har været et stort privilegium at møde den pionerånd og positive indstilling til at løse vores problem med at flytte Danish Open og DM Junior. Alle gode kræfter er på kort tid blevet mobiliseret for at svømmerne kunne få den event, de har trænet frem imod, fortæller sportschef Lars Green Bach. 

 

Både hos Høje-Taastrup Kommune og i VAT-Copenhagen er der glæde over, at det er lykkedes at sikre eventen ved at rykke det store set-up til Taastrup Svømmehal, hvor der er et 50m bassin med 10 baner samt den gamle hal til afsvømning.

 

– Vi er glade for at kunne træde til og få mulighed for at bakke om Dansk Svømmeunion og den danske svømmeelites bestræbelser på at kvalificere sig til blandt andet VM. Vi har med udbygningen af Taastrup Svømmehal fået en rigtig, rigtig god træningsfacilitet til vores foreninger, og vi glæder os over, at den også kan bruges til at afvikle landets største og fornemmeste svømmestævne, siger Peter Christensen, Idrætsfaglig leder i Høje-Taastrup Kommune.

 

Det er også muligheden for at bakke op om det vigtige kvalifikationsstævne og samtidig sikre afviklingen af Danish Open og DM Junior, som har været det springende punkt for VAT-Copenhagen. 

 

– Som formand for VAT-Copenhagen er jeg utroligt stolt over, at vi har kunnet påtage os at sætte det største stævne for sæsonen op med mindre end 16 dages varsel. Det er på alle måder et udtryk for den ånd, som vi har i VAT-Copenhagen, hvor vi alle byder ind med det, vi kan, og på den måde løfter vi i fællesskab selv de største opgaver. Vi er naturligvis enormt kede af, at det ikke er mulig at anvende vores anden hjemmebane, Bellahøj Svømmestadion, til dette års event, men vi er samtidig glade for, at alternativet er blevet Taastrup. Vi ser meget frem til at byde svømmere, trænere, holdleder og officials velkommen til et event, hvor vi vil gøre alt, hvad vi kan for at skabe de optimale rammer for, at der kan blive præsteret på højeste niveau indenfor dansk elitesvømning, lyder det fra formanden i VAT-Copenhagen, Torben Hjalholt.

 

Hvor faciliteterne for svømmerne er gode, er der dog ikke helt så meget plads til tilskuerne. Derfor vil der ved årets Danish Open og DM Junior ikke være mulighed for at købe billetter til finaleafsnittene, men heldigvis er der gode alternativer for de mange, der ønsker at følge med. Der bliver eksempelvis lavet en Respekt For Vand-lounge, hvor stævnet vil blive vist på storskærm, ligesom der også er flere steder, hvorfra man kan se livestreamingen af stævnet.

 

EM Junior, VM Junior og EYOF for de stærkeste juniorsvømmere

For juniorsvømmerne er der også meget på spil i løbet af de fem dage, stævnet varer. Først og fremmest er der kampen om mesterskabstitlerne, og derudover kommer mulighederne for at kvalificere sig til blandt andet EM Junior i Kazan, VM Junior i Budapest og European Youth Olympic Festival (EYOF) i Baku.

 

– For de ældste juniorer handler det om kvalifikation til EM Junior og VM Junior. Begge mesterskaber er vigtige skridt i deres forberedelse hen imod at kunne kvalificere sig til og deltage ved internationale seniormesterskaber på et senere tidspunkt i deres karriere. VM Junior er målrettet de ældste samt absolut bedste juniorsvømmere, og der er opstillet meget hårde kvalifikationskrav, så her forventes kun et meget lille hold at kvalificere sig. For de yngste juniorsvømmere er der mulighed for kvalifikation til Nordiske Mesterskaber for Juniorer på langbane og EYOF, som er at sammenligne med et EM Junior, hvor niveauet dog er lavere af den grund, at svømmerne er yngre, fortæller Thomas Stub, talentansvarlig i Dansk Svømmeunion.

 

Vigtigst af alt bliver det dog at se på juniorsvømmernes udviklingsforløb og især på deres evner til at omsætte de mange erfaringer fra både stævner og træningslejre, når de skal i aktion ved på, hvordan de ved Danish Open og DM Junior. Det er nemlig arbejdet med teknik og taktik, der er særligt interessant for de juniorsvømmere, som drømmer om at nå det højeste internationale seniorniveau på et tidspunkt i fremtiden.

 

– De mange muligheder for kvalifikation til internationale aktiviteter skal ses som en mulighed for de dygtigste danske juniorsvømmere til at få international konkurrenceerfaring på et tidligt tidspunkt i deres karriere og dermed skabe et godt fundament for en international seniorkarriere. Vigtigst for dansk svømning er det dog, at juniorsvømmerne viser stor fremgang ved sæsonens første langbanehøjdepunkt, fordi det netop i junioralderen er vigtigt, at svømmerne hele tiden udvikler sig. Derfor håber jeg da også på, at der ved Danish Open og DM Junior vil være nogle nye navne, som viser deres potentiale frem, lyder det fra Thomas Stub.

 

Kravtider

Kravtiderne til sommerens internationale mesterskaber kan ses her.

 

Følg Danish Open og DM Junior via livetiming

Følg med og mærk stemningen, når der kæmpes om opnåelse af kravtider og topplaceringer på livetiming samt SuperLive, eller via app’en LiveTiming.

 

På Dansk Svømmeunions nyhedssite www.svoem.dk vil der også løbende blive opdateret med højdepunkter fra Danish Open og DM Junior 2019.

 

Generelt om Danish Open og DM Junior

Danish Open og DM Junior 2019 afholdes i Taastrup Svømmehal, Parkvej 78, 2630 Taastrup, og foregår i perioden fredag den 5. til og med tirsdag den 9. april.

 

Hver dag svømmes der både indledende afsnit og finaler. De to indledende afsnit svømmes klokken 9.30 og 12.30, mens de to finaleafsnit svømmes klokken 17.00 og 18.30.

 

Programmet til Danish Open og DM Junior 2019 findes her.

 

Ved Danish Open og DM Junior 2019 deltager i alt 662 svømmere fordelt på 75 forskellige klubber. Eftersom Danish Open er godkendt af det internationale svømmeforbund FINA som et officielt VM-kvalifikationsstævne, har i alt 17 svømmere fra flere nationer meldt deres ankomst. Foruden Danmark er der således svømmere med fra Norge, Sverige, Tyskland, Litauen samt en enkelt dansk svømmer, der repræsenterer sin engelske klub.

 

Danish Open 2019 er godkendt af FINA til kvalifikation til:

  • VM i Gwangju i Sydkorea

  • EM Junior i Kazan i Rusland

  • Sommer Universiade i Napoli i Italien. 

  • NM Junior i Vejle

  • European Youth Olympic Festival i Baku i Aserbajdsjan

  • VM Junior i Budapest i Ungarn

 

Registrering af alt presse under stævnet påkrævet

Pressen har adgang til Danish Open og DM Junior 2019. Alt presse skal lade sig registrere ved fremmøde til Danish Open og DM Junior hos Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlig, Nora Thomsen, eller kommunikationskonsulent, Rebecca Hegelund. Herefter får pressen adgang til stævnet.

 

For spørgsmål vedrørende seniorsvømmernes kvalifikationer kan landstræner Stefan Hansen kontaktes på sh@svoem.dk. Tilsvarende kan spørgsmål vedrørende juniorsvømmernes kvalifikationer rettes til talentansvarlig Thomas Stub på ts@svoem.dk

 

Arrangører af Danish Open og DM Junior 2019 er Dansk Svømmeunion i samarbejde med Høje-Taastrup Kommune og VAT-Copenhagen. 

Se de seneste nyheder

10-02-2021 14:56:44

Freja Røjkjær Rasmussen er én iblandt vores knap 200.000 tørlagte medlemmer.

 
01-02-2021 13:28:16

Fra dags dato til 21. april er det muligt at kvalificere sig til europamesterskaberne på langbane.

 
26-01-2021 14:14:58

Tørlagte foreninger og medlemmer inviteres til online hjemmetræning.

 
21-01-2021 12:08:32

Landsholdssvømmerne Andreas Hansen og Matilde Schrøder er nye atletrepræsentanter.

 
15-01-2021 12:00:35

Årgangs- og børnecuppen afholdes som en række lokale og/eller regionale stævner.