Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
SvømmeSport blev oprettet af Dansk Svømmeunion i 2012. Frem til 2018 har nyhedssitet været drevet af studentermedarbejdere. Dette koncept ophørte imidlertid medio 2018. Herefter er hjemmesiden blevet driftet af Dansk Svømmeunions ansatte. Fokus på SvømmeSport er primært: high performance svømning, åbent vand, high performance udspring og konkurrencelivredning. Emnerne behandles primært på skrift men også via video i den udstrækning, det er muligt. Hjemmesiden skal gerne betragtes på lige fod med øvrige nyhedssites om svømning.
 
SvømmeSport er ikke at forveksle med Dansk Svømmeunions organisations-hjemmeside, som du finder på www.svoem.org 
 
Har ovenstående givet anledning til kommentarer eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlige, Nora Thomsen, på telefon: 44 39 44 53, e-mail: nt@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

24
August
2024
Svømning - Svømmetider
Dualmeet 1, Vejle

DGI-huset Vejle, svømmehal

OL-kvalifikationsstævne 2021

Danish Open

 

Tekst
Tekst


Lasses hjerte satte en stopper for svømning – Del 2


12-10-2014 13:25:00:
Af: Anne Vegeberg Hansen

19-årige Lasse Lykke Nielsen fortæller om sit liv, efter drømmen om en international svømmekarriere blev taget fra ham.


Lasse tvinges til at opgive drømmen om at blive international topelitesvømmer, da han bliver diagnosticeret med den medfødte hjertesygdom ARVC, og skal i stedet til at finde på en ny plan for hans fremtid.

 

Han må nemlig ikke dyrke konkurrencesport længere, da en for høj puls kan forårsage et hjertestop, som det skete den 1. februar under en morgentræning.

 

Han er dog aldrig langt væk fra en svømmehal og hopper stadig i vandet tre gange om ugen, hvor han svømmer 1500 meter, ligesom han har fået en tjans som medtræner af Helsinges 3. hold.

 

- Det betyder helt vildt meget for mig, at jeg stadig har en grund til at være i en svømmehal og have med sporten at gøre. Og jeg hopper også stadig i vandet, men jeg må erkende, at jeg ikke synes, at det er sjovt bare at ligge i vandet og svømme baner, erkender Lasse og tilføjer:

 

- Jeg er vant til at udfordre mig selv, og det er svært at lade være, hvis der er én, der kommer hen og spørger, om vi skal se, hvem der kan svømme hurtigst. Men det sker heldigvis meget sjældent, og jeg plejer at sige nej, fordi jeg ved, at hvis jeg først hopper i vandet – selvom at det kun er for sjov – så kan jeg ikke lade være med at presse mig selv.

 

Det konkurrenceinstinkt er noget Lasses mangeårige træner i Helsinge Svømmeklub, Jens Frederiksen, kan nikke genkendende til:

 

- Lasse motivation for at konkurrere har været uovertruffen, og han har altid gjort sit yderste for at præstere maximalt, ligesom han altid har haft legen med sig i alt, hvad han har foretaget sig, siger træneren.

 

Lasse Lykke Nielsen hopper stadig i vandet, men kun tre gange om ugen, hvor han svømmer 1500 meter uden at presse sig selv. Foto: Lasse Lykke Nielsen.

 

”Hvorfor skulle det være mig, når jeg så gerne vil?”

Lasse må ikke få sin puls over 140, hvis han vil undgå at få et nyt hjertestop. Derfor bliver det ikke til hårdere svømning end det, motionister præsterer. Og det er en omvæltning for den nu tidligere elitesvømmer, der har været vant til at svømme op til 14 kilometer om dagen og altid har sat svømningen før alt andet.

 

- Jeg har tit tænkt, når jeg har mødt nogle, der udtrykker træthed over at skulle svømme og træne, hvorfor kunne det ikke være dem, der var blevet ramt af det her? Hvorfor skulle det være mig, når jeg så gerne vil? Men det ville jo også være synd for dem at skulle leve med den her sygdom, selv hvis de ikke drømte om en svømmekarriere. For det er ikke sjovt. Jeg kan jo ikke bare tage ud og løbe en tur, hvis det er det, jeg har lyst til. Jeg kan ikke spille fodbold med vennerne, når det er. Der er bare begrænsninger, siger Lasse.

 

Det er dog ikke alene den hårde træning, der nu mangler i hans liv, påpeger han:

 

- Det værste har været at miste fællesskabet, der er på et hold, og at jeg ikke kan få lov til at konkurrere. Så selvom at jeg ikke savner at stå op klokken fem om morgenen for at træne, så ville jeg ikke tøve et sekund, hvis lægerne pludselig kom og sagde, at de tog fejl.

 

- Et eller andet sted håber jeg også på, at det er en anden sygdom, end de har sat diagnosen til, fordi det er svært for mig at acceptere, at det er det her, fortæller Lasse.

 

Men som tingene er i dag, må han nøjes med det, han kan få. Og det inkluderer som skrevet blandt andet trænertjansen i Helsinge, hvor han er med til at stå i spidsen for de 8-11-årige. En opgave, han både nyder og kæmper lidt med.

 

- Jeg synes, at det er mega sjovt og interessant at træne dem. Men jeg synes også, at det svært at lære fra mig. For teknisk ved jeg godt, hvad de skal, men at forklare det er en udfordring. Også fordi man skal passe på med den tone, man lægger an, når de ikke er ældre. For det handler også om at opmuntre dem, siger han.

 

Lasse Lykke Nielsens (tv.) mangeårige træner, Jens Frederiksen (th.), hjalp sin gamle svømmeelev med at få en trænertjans i Helsinge Svømmeklub. Foto: Lasse Lykke Nielsen.

 

Lasse er ved at tage et kursus, der vil gør det muligt for ham at blive årgangstræner, og på sigt drømmer han om at blive konkurrencetræner. Hvad han skal efter gymnasiet, ved han dog ikke. Så længe der bare stadig er tid til at være en del af svømmeverdenen:

 

- Jeg er nærmest oppe i svømmehallen hver dag, fordi jeg godt kan lide at være deroppe. Det er også der, mange af mine venner er, så det er et andet hjem, og det vil det nok altid være. 

 

Læs første del af "Lasses hjerte satte en stopper for svømning" her.

 

Fakta om Lasse Lykke Nielsen

- 19 år

- Enebarn og kommer fra Alnisse Nord nær Helsinge

- Går på Niels Brock Gymnasium

- Begyndte at svømme som 10-årig i Helsinge Svømmeklub og rykkede til NTC i sommeren 2013

- Favoritdistance: 200 m fri

- Indehaver af adskillige klubrekorder i Helsinge Svømmeklub både som årgangs-, junior- og seniorsvømmer

- 16 DM-medaljer fra årgangs- og juniorrækkerne samt 34 Øst-medaljer fra årgangs-, junior- og seniorrækkerne

- Deltog i Ungdoms-OL i 2011 samt I-Tup som årgangssvømmer

- Kåret til Årets Idrætsfund 2011 i Gribskov Kommune

- Juniorlandsholdssvømmer fra 2012-2013

 

Lasse havde ikke oplevet problemer med sit hjerte inden den 1. februar. Læs mere om hans hjertesygdom ARVC her.

 

Læs også "Lasse Lykke Nielsen til NTC" 

Se de seneste nyheder

10-02-2021 14:56:44

Freja Røjkjær Rasmussen er én iblandt vores knap 200.000 tørlagte medlemmer.

 
01-02-2021 13:28:16

Fra dags dato til 21. april er det muligt at kvalificere sig til europamesterskaberne på langbane.

 
26-01-2021 14:14:58

Tørlagte foreninger og medlemmer inviteres til online hjemmetræning.

 
21-01-2021 12:08:32

Landsholdssvømmerne Andreas Hansen og Matilde Schrøder er nye atletrepræsentanter.

 
15-01-2021 12:00:35

Årgangs- og børnecuppen afholdes som en række lokale og/eller regionale stævner.