Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...

Velkommen til SvømmeSport

SvømmeSport er sat i søen med det formål at kunne tilbyde alle, der interesserer sig for elitesvømning, åbent vand-svømning, eliteudspring og konkurrencelivredning, mulighed for at følge med i de væsentligste nyheder på området – et og samme sted.
 

Hvad synes du om sitet?

SvømmeSports hjemmeside ejes og driftes af Dansk Svømmeunion. Kommentarer til sitet er altid velkomne. Send dine kommentarer til journalister@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

14
November
2019
14
November
2019
15
November
2019
Svømning
40. Syd Cup 2019
Hjortebro Hallen, Haderslev

EM-kortbane Glasgow

 

NM kortbane Færøerne 

 

Tekst
Tekst


Seniorsvømmeren der ikke stoppede..


06-02-2015 19:00:00:
Af: Mette F. Pedersen

Sabrina Wielsøe (Køge Svømmeklub) fortæller om livet som seniorsvømmer i dansk svømning på godt og ondt.


Sabrina Wielsøe (Køge Svømmeklub) er en af de ældste kvindelige seniorsvømmere som er tilbage i sporten, uden at være i landsholdregi.

 

Derfor har SvømmeSport talt med Sabrina om hendes dagligdag som seniorsvømmer, hvordan hun bevarer motivationen til at svømme og hendes syn på dansk seniorsvømning.

 

 

  

Foto: Sabrina Wielsøe

 

Sabrina begyndte til svømning i Næstved Svømmeklub, da hun var ni år gammel. I 2004 flyttede hun til Køge Svømmeklub og har svømmet der lige siden.

 

I dag er Sabrina 25 år gammel, er for længst flyttet hjemmefra og læser Molekylær Medicin på RUC (Forskning indenfor medicin og sygdomme). Hun har tidligere vundet flere medaljer ved DM som junior, og to gange vundet bronze på 200 meter rygcrawl ved DM senior i 2006 og 2010. Men det er rejserne med svømningen, som har betydet mest. 

 

Her er tænker Sabrina både på sine udlandske stævner, træningslejre og deto gange, hun har været på træningsophold i Australien og Canada. Da hun var i Austalien, deltog hun i De Australske Trials, mens hun i Canada deltog i CIS (De Canadiske Universitetsmesterskaber), hvor det blev en flot finaleplads i 200 meter butterfly. Sabarina er meget taknemlig for alle de minder, som svømningen har givet hende de seneste 16 år.

 

Nedenfor kan du læse interviewet med Sabrina Wielsøe, der stadig svømmer, fordi hun elsker det.

 

Har dit syn på træning ændret sig i takt med, at du er blevet ældre?
Ja meget. Med årene er jeg blevet mere bevidst om kvalitet frem for kvantitet. Også har jeg i samarbejde med mine trænere begyndt at bruge alternative træningsformer og lært at overføre det til min svømning.


Hvordan kan det være, at du stadig svømmer?
Jeg er den typen som elsker at træner. Det er lige så meget træningen, og ikke udelukkende stævnerne, som har gjort at jeg er fortsat. Også har jeg indset, hvor meget jeg har oplevet med svømningen, som ikke vil have været foruden.  


Eksempelvis valgte jeg at rejse til Austalien i 2012 og sidste år tog jeg et semester på University of Regina i Canada, hvor jeg samtidig havde mulighed for at svømme. Det er helt sikkert nogle af de bedste oplevelser, jeg har haft både som atlet men også som person. Hvis andre får muligheden, vil jeg til hver en tid anbefale dem at tage afsted. Man kan jo altid komme hjem, hvis det viser sig at alle odds er mod en.  


Hvad er det bedste ved at være seniorsvømmer?
Det bedste ved at være seniorsvømmer, er nok alle de oplevelser, som svømningen har givet mig hen ad vejen.

Hvad er den største udfordring ved at være seniorsvømmer?
En af de største udfordringer er nok at få hverdagen til at fungere med studie, socialt liv, hjemmelige ting og træning. Også det faktum at de fleste andre stopper tidligt, og derfor kan forekomme en stor aldersspredning på holdet, så man til tider mangler nogle jævnalderne at træne med. 


Hvorfor tror du, at fleste svømmere stopper før de fylder 25 år?
Jeg tror, det er en kombination af det danske uddannelsessystem og aldersinddelingen i dansk svømning, som får rigtig mange til at ligge badedragt og bukser på hylden i en tidlig alder. Det danske uddannelsessystem er ikke bygget op til, at man kan dyrke sport på højt plan ved siden af. Også det faktum, at man bliver senior som 16-18 årige, og pludselig står overfor et liv som seniorsvømmer samtidig med de nye udfordringer i skolen og det sociale liv som også trækker.

Hvilken form for alternativ træning dyrker du?
Jeg elsker alternativ træning og synes egentligt at traditionel styrketræning kan være dødens pølse. Jeg prøvede derfor for nogle år siden, at bruge crossfit i stedet.

I starten fungerede det virkelig godt, og jeg rykkede virkeligt mit niveau både på land og i vandet. Men efter noget tid begyndte det af forskellige årsager at have den modsatte effekt på min svømning, så jeg holdte en pause med crossfit indtil i sommers, hvor jeg besluttede mig for at der måtte kunne findes en løsning på hvordan det kunne hænge sammen med min svømning.

 

Og so fare fungerer det, jeg har svømmet virkelig godt denne sæson og aldrig været bedre til crossfit end nu. Udover det træningsmæssige og den konstante udfordring i at prøve og lærer nye ting, så har jeg også brug for at træne og have et fællesskab med folk på min egen alder, og det har jeg til Crossfit.

 


Foto: Jens Kock Photography


Hvad mener du, at klubberne kunne gøre for at bevare seniorsvømmerne?
Jeg tror, det er vigtig, at man som seniorsvømmer kommer ud og ser og prøver noget nyt. DM er selvfølgelig DM, men når man efterhånden har svømmet det en del gange, så er det rart at komme ud og prøve noget nyt ved siden. Vi (red. Køge Svømmeklub) deltog eksempelvis i Amsterdam Swim Cup i december, og har førhen være i Luxenbourg eller Berlin for at prøve noget anderledes end det man plejer. Og det tror jeg er vigtigt. Også tror jeg også, det er vigtigt at trænerne forstår, at der også er andre ting i livet som skal fungere, og der kan være flexibilitet i træningsplanlægning på den front.


Hvad er dit næste mål?
Lige nu træner jeg mod Crossfit Open, hvor man udføre en workout en gang om ugen i fem uger. Her kan de bedste kvalificeres sig til Regionals (EM i Crossfit). I år deltager jeg for at få et indblik i, hvor jeg ligger, også må vi se, hvad der sker næste år. Dertil stiller jeg også op til Danish Open i Marts.

Hvor længe forventer du, at forsætte med at svømme?
Jeg har ikke lagt nogen planer for de næste par år. Jeg tager lidt tingene, som de kommer og ser hvad der føles rigtigt. Jeg er dog ikke sikker på, jeg fra den ene dag til den anden kan stoppe fuldstændig med at svømme. Det bliver nok en glidende overgang fra svømning til crossfit på et tidpsunkt.

 

 

SvømmeSport ønsker Sabrina held og lykke med fremtiden.
Tags: svømning

 

Se de seneste nyheder

10-11-2019 21:51:00

Fire aktive dage i bassinet i Esbjerg er afsluttet med udtagelse af 23 svømmere til EM på kortbane samt otte svømmere til NM på kortbane.

 
08-11-2019 18:07:00

Den tidligere elitesvømmer er i dag indehaver af rekorden i at være verdensrekordholder.

 
07-11-2019 07:50:00

De kommende Årgangstræner- og Børnetræneruddannelser har frist for tilmelding henholdsvis den 18. december for Årgangstræneruddannelsen og 11. december for Børnetræneruddannelse.
 

 
06-11-2019 09:28:00

Svømmere fra 58 danske klubber har meldt deres ankomst ved DM på kortbane i Svømmestadion Danmark.

 
03-11-2019 21:00:00

Det danske hold kommer i 2019 til at bestå af 21 svømmere.