Nyheder
Alt nyt fra svømmeverdenen ...
Aktiviteter
Nationale og internationale stævner og konkurrencer ...
Videoarkiv
Se SvømmeSports videoer her ...
Nyhedsarkiv
Alle SvømmeSports nyheder fremgår her ...
SvømmeSport blev oprettet af Dansk Svømmeunion i 2012. Frem til 2018 har nyhedssitet været drevet af studentermedarbejdere. Dette koncept ophørte imidlertid medio 2018. Herefter er hjemmesiden blevet driftet af Dansk Svømmeunions ansatte. Fokus på SvømmeSport er primært: high performance svømning, åbent vand, high performance udspring og konkurrencelivredning. Emnerne behandles primært på skrift men også via video i den udstrækning, det er muligt. Hjemmesiden skal gerne betragtes på lige fod med øvrige nyhedssites om svømning.
 
SvømmeSport er ikke at forveksle med Dansk Svømmeunions organisations-hjemmeside, som du finder på www.svoem.org 
 
Har ovenstående givet anledning til kommentarer eller spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Dansk Svømmeunions kommunikationsansvarlige, Nora Thomsen, på telefon: 44 39 44 53, e-mail: nt@svoem.dk

 Kommende aktiviteter

24
August
2024
Svømning - Svømmetider
Dualmeet 1, Vejle

DGI-huset Vejle, svømmehal

OL-kvalifikationsstævne 2021

Danish Open

 

Tekst
Tekst


Åbent vand-svømning for konkurrencesvømmere


30-06-2020 07:57:20:
Af: Klaus Bach Christensen

Erfaren åbent vand-svømmer fortæller, hvad du skal være opmærksom på som ny åbent vand-svømmer.


Åbent vand-svømning lærer dig at kende din krop på en helt ny måde, da svømning i de til tider uforudsigelige rammer både flytter dine psykiske og fysiske grænser. Den lange nedlukning af landets svømmehaller gør det derfor oplagt at komme i gang med åbent vand-svømning, som du altid vil kunne bruge til alternativ svømmetræning – også fremadrettet.

 

Vandet i både havet, åer og søer har så småt ramt temperaturer, som gør det muligt at komme i gang med åbent vand-svømning.

 

- Alt efter vandets temperatur kan det være, at det vil føles lidt anderledes, og du kan måske ikke svømme så langt, som du gør i et svømmebassin. Kroppen vendes dog hurtigt til vandtemperaturerne i åbent vand, siger Dan Pedersen.

 

Han har flere gange deltaget ved internationale åbent vand-konkurrencer samt EM og VM for masterssvømmere og forklarer, at det i høj grad handler om at turde at kaste sig ud i det. Derudover har han fem råd til nye åbent vand-svømmere.

 

5 råd til at komme i gang med åbent vand-svømning

  • Fyld din krop med energi. Har du ikke nok energi i kroppen inden din træning, tager det længere tid at blive varm efterfølgende.
  • Gå roligt i vandet. Brug nogle minutter på at normalisere din vejrtrækning, da det ikke er muligt at svømme sig til en normal vejrtrækning.
  • Svøm altid langs vandkanten, så du altid er tæt på land.
  • Lyt til din krop. Begynder du pludselig at fryse meget, bør du stoppe – også selvom du ikke har nået træningens mål.
  • Tag påklædning med til vejret. Efter din svømmetur er det vigtigt, at du kan skifte til varmt og tørt tøj. For hurtigt at få varmen anbefales nogle minutters let løb eller en rask gåtur.

 

Læs også: Sådan kommer du i gang med at svømme åbent vand.

Foto: Trine, vilmedfoto.dk

 

Dan Pedersen har siden 90’erne været en del af både det danske og internationale åbent vand-miljø. Han er tilmed uddannet FINA-dommer i åbent vand-svømning og kender derfor alt til kroppens typiske reaktionsmønstre efter et træningspas i åbent vand.

 

- I starten af åbent vand-sæsonen, hvor badevandstemperaturerne er lave, vil svømmeren ofte føle en høj varme enkelte steder på kroppen. Det vil ofte være på øre, hænder og fødder. Det betyder på ingen måde, at der er noget galt, og det bedste er her igen at indtage energi, som kroppen kan arbejde med og ellers lægge sig stille på sofaen med et tæppe, når man kommer hjem, siger Dan Pedersen.

 

Den erfarne mand inden for åbent vand-svømning har tidligere undervist nogle af Danmarks hurtigste åbent vand-svømmere, og på frivillig basis tilbyder han konkurrencesvømmerne i Nord Svømmeklub træning i svømmesæsonens normale sommerferie.

 

Det skal du bruge til åbent vand-svømning

  • En våddragt til at svømme i, som er fleksibel omkring skuldre og bedre holder vandet ude. Mange begår en fejl og køber en våddragt, som surfere eksempelvis bruger. På wiggle kan en helt udmærket begynderdragt anskaffes for kr. 700 – og så er den tilmed godkendt til officielle mesterskaber. Læs mere om valg af våddragter her.
  • Brug to stk. silikonebadehætter for bedre at holde varmen på hovedet. Handsker, sokker og neoprenhætte er for frossenpinde, ifølge Dan Pedersen.
  • Medbring altid havtaske, hvis du svømmer i åbent hav, så andre brugere af havet kan se dig tydeligt.

 

Så snart du er færdig med din træning, forklarer Dan Pedersen, at det letteste er at tage våddragten af i vandet. Dernæst handler det om at tørre sig og påklæde overkroppen først.

 

Alle konkurrencesvømmere uanset alder kan prøve kræfter med svømning i åbent vand.

Foto: Jakob Gjerluff Ager.

 

I gang med åbent vand?

Skal du og din svømmeklub i gang med åbent vand, så kan I tilmelde jer eventen ’Danmark Svømmer’. Her kan man registrere svømmede kilometer og konkurrere mod hinanden. Man kan også tilmelde sin klub og kæmpe mod landets øvrige klubber. Et ugentligt leaderboard viser, hvem der har svømmet længst, så man altid er opdateret.

 

Tilmeld dig og din klub ved at klikke herSe de seneste nyheder

10-02-2021 14:56:44

Freja Røjkjær Rasmussen er én iblandt vores knap 200.000 tørlagte medlemmer.

 
01-02-2021 13:28:16

Fra dags dato til 21. april er det muligt at kvalificere sig til europamesterskaberne på langbane.

 
26-01-2021 14:14:58

Tørlagte foreninger og medlemmer inviteres til online hjemmetræning.

 
21-01-2021 12:08:32

Landsholdssvømmerne Andreas Hansen og Matilde Schrøder er nye atletrepræsentanter.

 
15-01-2021 12:00:35

Årgangs- og børnecuppen afholdes som en række lokale og/eller regionale stævner.